Mentő – kérdés

Nem mindig kap mentőt a beteg. Még akkor se, ha indokolt és az orvos is csak akkor rendel.

Kedden a mentõ 6-ra vagy 11-re?

Miskolc (ÉM) – Olvasónknak konkrét gondja akadt az új struktúrájú betegszállítás kapacitásával, de félõ, sokan mások sem látják át egyelõre, miként is mûködik a rendszer, mire számíthatnak, ha maguk is rászorulnak, és milyen kompromisszumokra kell felkészülni.

A panasz, amely szerkesztõségünkhöz eljutott: a beteget egy konkrét napra (kedd), konkrét idõpontra rendelték be az orvoshoz (aki csak akkor rendel). A betegszállító cégnél azonban bejelentett igényére azt a választ kapta: az adott idõpontban nem tudják beszállítani a kórházba. Mit tehetne?

Az említett cég a Borsod Mentõ Kft., amely 14 kocsival végez megyénk egész területén betegszállítást, naponta több mint félezer pácienst érintõen. (Ezen felül még egy kisebb szállító cég létezik megyénkben, valamint néhány egyéb vállalkozás egy-egy autóval.)

– A konkrét esetet nem ismerem, de általánosságban elmondhatom: érthetõ, ha valaki kap egy idõpontot, akkora szeretne a kórházba érni, ám erre nem mindig van mód – reagált érdeklõdésünkre Tóth István igazgató. – Például egy keddi napon, mondjuk Tokajból Miskolcra úgy tudunk behozni valakit, hogy a Sátoraljaújhelyrõl induló, reggel 6-ra ideérõ jármû veszi fel. De ha neki csak 9-re kellene érkeznie? A következõ forduló 11-kor jön. Nincs mit tenni, neki kell választania a két idõpont között. Viszont segíthet, ha egy vagy két nappal korábban jelez.

Hiány és pazarlás
A cégvezetõ szerint miután az Országos Mentõszolgálatnál lezajlott a tíz százalékos leépítés, az OMSZ kocsijai döntõen már csak a bonyolultabb esetekhez mennek ki. Tapasztalata szerint a betegszállítás terén ezzel együtt továbbra is „egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás” (az is mentõt hivat, akit családtagjai könnyedén be tudnának vinni luxuskocsijaikkal, ráadásul a kórházlátogatást összekötik, mondjuk, egy áruházi bevásárlással is…). Tóth István úgy véli, „nem lehet igazságot tenni”, ám statisztikai adatokat idéz, amelyek bizonyítják, hogy megyénk országos összevetésben még jobban is áll e kérdésben.

 

INFO
A Mentõk és Betegszállítók Országos Egyesülete (amelynek alelnöke Tóth István) internetes honlapján (www.mboe.hu) található lista szerint a tagszervezetek közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak egy van jelen:
a Borsod Mentõ Betegszállító Szolgáltató Kft.
székhely: 3529 Miskolc, Knézits u. 2.
telephely: 3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11. ( Semmelweis Kórház )
postacím: 3529 Miskolc, Pf.:81
vezetõ: Tóth István
telefon: 46/431-000, 30/619-2601
e-mail: borsodmento@axelero.hu