Mentették a menthetőt

Mentették a menthetőt
Mentették a menthetőt
Nyíregyháza – Ebben a tanévben újra nyereményekért gyűjthették a megyeszékhely általános iskolásai az italoskarton dobozokat, az önkormányzat és a Városüzemeltetési Kht. közös gyűjtőakciójában, melynek a Mentsük a menthetőt fantázianevet adták.  Visszatekintés [.pdf – 117KB]

Tavaly októberben harmadszor hirdették meg az italoskartondobozgyűjtő akcióját, a felhívásra tíz vállalkozó szellemű és a környezettudatos nevelés mellett elkötelezett iskola (Vécsey Károly, Kazinczy Ferenc, Bethlen Gábor, Benczúr Gyula, Kertvárosi, Zelk Zoltán, Herman Ottó, Móra Ferenc Általános Iskola és Tagiskolája a Szőlőskerti Általános Iskola, valamint a Görög Katolikus Általános Iskola) válaszolt, akik lelkesen vetették bele magukat a gyűjtésbe.

A gyûjtõakció végeredménye
Kis létszámú iskolák/ gyûjtött italoskarton doboz (kg)
I. helyezett: Bethlen Gábor Általános Iskola / 264 kg
II. helyezett: Görög Katolikus Általános Iskola / 168 kg
III. helyezet: Herman Ottó Általános Iskola / 128 kg

Nagy létszámú iskolák

I. helyezett: Benczúr Gyula Általános Iskola / 553 kg
II. helyezett: Zelk Zoltán Általános Iskola / 293 kg
III. helyezet: Kazinczy Ferenc Általános Iskola / 278 kg

A díjak
I. helyzettek: 100.000 – 100.000 forint értékû sportszerutalvány
II. helyzettek: 50.000 – 50.000 forint értékû sportszerutalvány
III. helyzettek 40.000 – 40.000 forint értékû sportszerutalvány

A gyermekek szelektív hulladékgyűjtésre való nevelése és ösztönzése céljából meghirdetett akcióban az iskolák január végéig, tehát az eddigi akcióknál két hónappal rövidebb ideig gyűjthették az italos kartondobozokat. A versenyben az iskolák – a tanulólétszám alapján – két kategóriában mérhették össze szorgalmukat, melynek eredményeként kategóriánként három győztest hirdettek a szervezők. Mindkét kategória első helyezettjének nyereménye egy – egy 100 ezer forint értékű sportszervásárlási utalvány, a kategóriák második helyezettjeinek díja szintén sportszervásárlási utalvány, 50–50 ezer forint értékben. Az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés különdíjjal jutalmazta mindkét kategória harmadik helyezett iskoláját, 40–40 ezer forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal.

Az újfajta díjazással a szervezők igyekeztek a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb résztvevő iskolát megjutalmazni. Az idén olyan iskolák is jutalomban részesülhettek, akik eddig valamennyi akcióban részt vettek, de sajnos nem értek el helyezést (Herman Ottó Ált. Isk., Zelk Zoltán Ált. Isk.), illetve volt olyan iskola is, mint a Görög Katolikus Általános Iskola, aki legelőször vett részt az akcióban és máris helyezést ért el.

A négy hónapig tartó akció során összesen 2.189 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek össze az iskolások. A három év sikeres gyűjtőakciója után a szervezők bíznak abban, hogy a diákok felismerték az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének fontosságát, és remélik, hogy a családjuk körében a jövőben is odafigyelnek majd e csomagolás helyes gyűjtésére.

A mostani akció során az iskolások által gyűjtött italos kartondobozok a Városüzemeltetési Kht. válogatóművébe kerültek, ahol bálázták, majd az újrahasznosítás helyére szállították azokat. A Nyíregyházán gyűjtött italos kartondobozok feldolgozása az ausztriai Mayer Meinhof Papírgyárban történik majd, mivel az italos kartondobozok anyagának 75 százaléka papír.

-Száraz Ancsa –