Mentési gyakorlat katasztrófa-pszichológusok részvételével

Különleges helyzetekre képzett, önkéntes pszichológusok részvételével tartottak katasztrófavédelmi gyakorlatot szombaton Sátoraljaújhelyen. Az országban összesen harminc pszichológust készítettek fel korábban az Országos Katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai osztrák kollégáikkal közösen, hogy veszélybe került embereknek és a mentésben résztvevőknek is nyújthassanak segítséget.

A gyakorlat szerint egy földrengés miatt megállt a sátoraljaújhelyi libegő, és menteni kell a magasban rekedt utasokat. Egy pánikba esett fiú leugrik a magasból, őt a mentőknek el kellett látni. A gyakorlaton a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szakemberek mellett most először pszichológusok is részt vettek.

Tóth Andrea, a Krízis Intervenciós Team Borsod megyei vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: éles helyzetben az lenne a feladatuk, hogy a helyszínen elkülönítsék a sérülteket a többiektől, külön-külön foglalkozzanak velük, nyugtassák és beszéltessék őket.

Egy-egy tragédia a mentésben résztvevőket is megviseli. A hejcei repülőgép-katasztrófa például mai napig kísérti a borsodi mentőket. Kohánka István, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes parancsnoka a Független Hírügynökségnek elmondta: pszichológusok nélkül nehéz lett volna feldolgozni azt, hogy négy napon keresztül a helyszínen dolgoztak, halottak, roncsok között.

A sátoraljaújhelyi gyakorlat része volt, hogy a színlelt baleset után stresszoldó, csoportos terápiát tartottak az önkéntes pszichológusok. A szakemberek szerint az azonnal nem kezelt sokk évekre kiható lelki sérülést okozhat ugyanis.