Menőzött a bogácsi “vasutas”, borultak az utasok, heten megsérültek

Akt.:
Az elektromos kisvonatozásból lett a baj - illusztráció
Az elektromos kisvonatozásból lett a baj - illusztráció
Bogács, Miskolc – Heten sérültek meg, ketten súlyosan Bogácson, ahol a sofőr hibájából menet közben felborult az elektromos kisvonat.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy 38 éves helyi férfival szemben.

A vádlott férfi 10 éve foglalkozik vállalkozóként személyszállítással. Ennek körében üzemeltet egy elektromos meghajtású lassú járművet. Ez a turisták körében népszerű kisvonat, mely több kocsit vontatva szállítja az utasokat. 2014 júliusában Bogácson az éjszakai órákban a férfi az általa vezetett járműre 11 utast vett fel, akik egy helyi rendezvényen szórakoztak.

Indulást követően, ahogy kihajtott a közútra, „kacsázni” kezdett a járművel, miközben egyre növelte a sebességet. Amikor a célállomásra értek, a parkolóban körözni kezdett, egyre kisebb köröket leírva. Mivel a jármű sebességét nem csökkentette, ezért a szerelvény vontatott kocsija felborult a benne ülő utasokkal.

A baleset következtében öten könnyebb horzsolásokat és zúzódásokat szenvedtek. Két nő azonban nyolc napon túl gyógyuló, testük nagy részére kiterjedő zúzódásokat, és kezeiken mély sebeket, ízületi sérüléseket szenvedett.

A vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a jármű sebességét minden esetben a fény és látási viszonyoknak, az útburkolat állapotának megfelelően kell megválasztani. Figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, a rakományra és az utasokra is.

A büntetlen előéletű férfival szemben az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést és
járművezetéstől eltiltást indítványozott.
hirdetés


hirdet�s