Friss hírek

2009.10.09. 16:30

Az SZDSZ és a Magyar Demokratikus Charta is tiltakozik az edelényi polgármester újabb kijelentései ellen

<p>Tiltakozik Molnár Oszkár edelényi polgármester újabb napvilágot látott kijelentései ellen az SZSZ Új Generációja és a Magyar Demokratikus Charta. A két szervezet külön közleményben arról ír, hogy egy demokratikus párt számára vállalhatatlanok a politikus mondatai. A szabaddemokraták úgy fogalmaznak: Orbán Viktor szélsõségeseknek, radikálisoknak, rasszistáknak beígért "két pofonja" ebben az esetben is elcsattanhatna.</p>

Az SZDSZ Új Generációja szerint a magyarországi zsidóság méltóságát súlyosan sértõ kijelentések vállalhatatlanok minden demokrata párt számára, így abban bíznak, hogy a Fidesz számára is. Szabadai Viktor, a szervezet elnöke pénteki közleményében úgy fogalmaz: mivel az edelényi polgármester nem csak helyi politikus, hanem parlamenti képviselõ is, nyilatkozatai nem kezelhetõk helyi ügyként. Hozzáteszi: Orbán Viktor a szélsõségeseknek, radikálisoknak, rasszistáknak beígért "két pofonja" ez esetben is elcsattanhatna, még akkor is, ha a kijelentést tevõ a Fidesz frakciójának tagja.

A szabaddemokraták választ várnak Szijjártó Pétertõl, a Fidesz elnöki stábjának vezetõjétõl arra is, hogy mi az ellenzéki párt álláspontja az edelényi polgármester korábbi kijelentésérõl, miszerint roma asszonyok terhességük alatt szándékosan károsítják magzatukat azért, hogy családi pótlékot tudjanak lehívni.

A Magyar Demokratikus Charta arról ír: Molnár Oszkár elhíresült nyilatkozatai arról tanúskodnak, hogy számára olyannyira idegenek az emberi jogokkal kapcsolatos európai normák, hogy politikusként nyíltan cigányozik, becsmérlõen nyilatkozik meleg honfitársainkról, és összeesküvés-elméletekkel uszít a zsidó emberek ellen. Amit a Jobbik az Országgyûlés költségvetési vitájában megjelenve politikájának középpontjába állít, azt a jelek szerint nem tekinti idegennek magától a Fidesz sem - teszik hozzá. Ha a Fidesz nem határolódik el rasszista, homofób, antiszemita képviselõjétõl, akkor az emberi jogok híveinek kell elhatárolódniuk a Fidesztõl - olvasható a közleményben.

Molnár Oszkár korábban a helyi televízió egyik mûsorában arról beszélt: magát nacionalistának vallja, szereti a hazáját és a magyar embereket. Úgy fogalmazott: "a magyar érdekeket elõtérbe helyezi a globális, ha úgy tetszik zsidó nagytõkével szemben, amely be akarja kebelezni az egész világot, fõleg Magyarországot". A tavaly karácsonykor készült felvétel a napokban került a szélesebb nyilvánosság elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!