Mennyi megy a bérből zsebbe?

Akt.:
Nem mindig szabályos a foglalkoztatás (illusztráció)
Nem mindig szabályos a foglalkoztatás (illusztráció) - © Fotó: dreamstime
Miskolc – Trükköznek a munkáltatók, jelezte lapunknak, az Északnak több olvasónk is. Mint kiderült, történetük nem egyedi.

Ahány ember, annyiféle történet. A nekünk nyilatkozó munkavállalók kérték, teljes nevüket ne írjuk meg, hiszen rögtön veszélybe kerülne az állásuk.

Alexandra friss diplomás, éppen állást keres. Hosszasan keresgélt, mire végre talált egy olyan munkahelyet, ahol a munka, a fizetés és a kollektíva is tetszett volna neki. Többszöri találkozás után a cég képviselője azt mondta, szívesen alkalmaznák. Azt azonban csak az utolsó pillanatban árulta el, hogy hivatalosan csak a minimálbér szerepelne a munkaszerződésében, a többi pénzt „zsebbe” kapná.

– Természetesen nem fogadtam el az állást ilyen feltételekkel. Hiszen ha a munkaszerződésemben nincs benne a fizetésem teljes összege, az kiszolgáltatottá tesz. Mi van, ha egyszer csak azt mondják, nem adnak több pénzt, csak annyit, amennyi a szerződésemben van. És ha majd elmegyek gyedre, akkor is a minimálbérből számolják ki a juttatásomat. Sajnálom ezt a munkahelyet, hogy el kellett utasítanom, és egyben szomorúnak tartom, hogy a kisebb cégek csak „feketén” tudnak megfelelő fizetést adni a dolgozóiknak – fogalmaz Alexandra.

Kevesebb órát

Dóra a kereskedelemben dolgozott. Új munkahelyet keresett, mert az előző helyen rengeteg volt a munka, és már nem bírta az egyre nagyobb terhelést. Az egyik üzlethálózattól jó ajánlatot kapott. Elfogadta, elkezdett ott dolgozni, de csak a második héten derült ki, hogy hivatalosan kevesebb napi órát fognak neki elszámolni, mint amennyit dolgozott.

– Amikor ez kiderült, azonnal otthagytam az üzletet. Középkorú vagyok, nekem már gondolnom kell arra is, hogy mekkora bérből számolják majd a nyugdíjamat – mondta Dóra.

Ellenőriznek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban országszerte közösen ellenőrzik, hogy a gazdálkodók betartják-e a január 1-je óta hatályos kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályokat. Az adóhatóság honlapján közzétett közlemény szerint a gazdálkodók tevékenységétől független ellenőrzések célja az, hogy a foglalkoztatók betartsák a bérekre vonatkozó előírásokat, a munkavállalók alapvető, munkabérhez kapcsolódó garanciális jogai ne sérüljenek.

Bubenkó Csabától, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökétől kérdeztük, mennyire jellemzőek olvasóink panaszai. Mint mondta, meglehetősen gyakoriak az efféle trükközések, főleg a kisebb cégeknél. A kereskedelemben elsősorban a magyar üzletekben fordul elő ilyesmi, a külföldi multiknál nem jellemző.

A szabálytalanságokat a megyei kormányhivatalok Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályán lehet bejelenteni – tette hozzá.

Hegyi Erika


Most ennyi a minimum

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege a teljes munkaidő teljesítése esetén 2019. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 149 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 34 260 forint, napibér alkalmazása esetén 6860 forint, órabér alkalmazása esetén 857 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 195 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 44 830 forint, napibér alkalmazása esetén 8970 forint, órabér esetén 1121 forint.


Budapest - A magyar munkavállalók 82 százaléka - nők és férfiak egyaránt - úgy érzi, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, a férfiak 83, a nőknek pedig 80 százaléka látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb, 1200 ...

Sokan találnak munkát az építőiparban (illusztráció)
Miskolc – Ma már a hátrányos helyzetű települések lakói közül is egyre többen dolgoznak valódi munkahelyen. Pár évvel ezelőtt még hátrányos helyzetű embereknek nevezték őket, ma pedig már akár külföldre is elmennek dolgozni, hogy boldoguljanak. De az is talál munkát, aki nem akarja hosszú időre i...