Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!
Szűk egy hét múlva változnak a lakossági hitelezés feltételei.

Szűk egy héten belül életbe lép több, a lakossági hitelezés feltételeit meghatározó jogszabály: így például hatályossá válnak a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet, illetve a fogyasztói hitelekről szóló törvény bizonyos passzusai is – írja a Világgazdaság - ra hivatkozva a Penzcentrum. A jövő hónaptól kötelező alkalmazni a maximális hitel/fedezet arányra vonatkozó előírásokat, de más fontos szabályok is életbe lépnek.

A pénzügyi szolgáltatóknak március elsejétől bizonyos típusú hitel- és lízingszerződéseknél nem lehet a rendeletben meghatározottnál nagyobb arányszámokkal dolgozniuk. Fontos, hogy az új szabályt nem a hónap első napjától átvett ügyletekre, hanem a már befogadott kérelmekre is alkalmazni kell.

A legkedvezőbb pozíciót a forintalapú kölcsönöket választó ügyfeleknek biztosít a jogszabály, mivel ebben az esetben a felajánlott fedezet hitelbiztosítéki értékének (amely 10-25%-kal is alacsonyabb lehet az adásvételiben szereplő vételárnál) 75%-át is elérheti a nyújtott kölcsön összege. A lízingszerződéseknél 5 százalékponttal magasabb az alkalmazható határ.

A frankhiteleknek tündöklése után a jogszabály bevezetésével könnyen megélhetjük a termék bukását is. A 45%-os limit (lízing esetében 50%) következtében eltűnhetnek – vagy fokozatosan kiszorulhatnak – a piacról a CHF-hitelek.

A járműhiteleknél fontos változás a hitelezhetőségi limit mellett a 84 hónapos maximális futamidő is. A további fontos változásokat a táblázat tartalmazza. Több bank úgy nyilatkozott a változásokkal kapcsolatban, hogy a szigorítás nem jelent drámai változást a működésükben, mivel már most hasonló hitel/fedezet arányokat alkalmaznak.
Forrás: www.vg.hu - www.penzcentrum.hu