Menjünk Világgá – de azért nem világba!

Akt.:
Menjünk Világgá – de azért nem világba!
Miskolc – Utazni utaznak, de azért egy kicsit óvatosabbak az emberek – szűrtük le az utazási kiállításon.

Szombat dél körül elvegyülünk a miskolci utazási kiállítás forgatagában. Először a kiállítóknál érdeklődünk.

– A repülős utak közül Spanyolország és a menekültek által nem érintett görög szigetek vezetnek, autóval inkább a könnyen elérhető helyeket célozzák meg: Bulgária, Horvátország, Olaszország – árulja el (névtelenséget kérve) egy hölgy az egyik utazási iroda standjánál.

Én csak csodálom majd a tájat a napszemüvegemen át… Szabó Boglárka.

utazas-11-aj

Le is mondják

– Ami nagyon visszaesett: a tengerparti nyaralások keresettsége Tunéziában, Egyiptomban és főleg Törökországban. Bár Törökországot illetően az is szerepet játszhat, hogy az elmúlt években nagyon felkapott volt, s akik három, négy, öt alkalommal is jártak már ott, meglehet, a mostani helyzet nélkül is váltanának. Megnőtt viszont az érdeklődés az egzotikus utak iránt – mondja Oczella Mónika, a Green Travel hálózatvezetője. – A török, görög utakat többen lemondják az ott kialakult helyzet miatt. Mi azért megpróbáljuk őket rábeszélni, hogy a nem érintett országrészekre nyugodtan menjenek, hiszen a repülő közvetlenül ott száll le… Feltételezhetően a biztonságra törekvés játszik szerepet abban is, hogy a korábbiakhoz képest sokan érdeklődnek viszont belföldi lehetőségek felől.

utazas-09-aj

Választék, kiesőkkel

Beke Bernadett és párja még nem döntötte el, hol nyaraljon idén, de az nem kérdés számukra, hogy ha nyár, akkor utazni kell.

– Az itthoni nyaralás nagyon időjárásfüggő, ezért olyankor inkább a tengerparti lehetőségeket keressük – mondja Bernadett, s kapásból összeszámolja: legalább nyolc országban járt már, van, ahol többször is. – Ami most biztos kieső nálunk: Törökország, Tunézia és Egyiptom, azt hiszem, érthető – teszi hozzá.

– Látni és pihenni, mindkettő fontos számunkra. A hazai wellness inkább az őszi és téli hétvégékre való – vélekedik.

utazas-07-aj

„Egyből kihúztuk”

Egy olyan fiatal párral is találkozunk, akik egyénileg szeretnék összeállítani tíznaposra tervezett körútjukat.

– Autóval megyünk, a párom vezet, én meg majd csak csodálom a tájat a napszemüvegemen át – közli vidáman Szabó Boglárka. – Olaszországra, Horvátországra gondoltunk, Törökországot viszont egyből kihúztuk. Annyi biztos egyelőre, hogy úgy tervezzük: kicsit aktív és kicsit pihenős is legyen. Itt, a Menjünk Világgá utazási kiállításon inkább csak a szálláslehetőségeket igyekszünk begyűjteni. Aztán jöhet a konkrét tervezés!

A belföld hátránya, hogy nagyon rizikós az időjárás. Vámos Imre.

Elindulni négy gyerekkel

Vámos Imre leginkább belföldben, azon belül is a Balatonban gondolkodik, esetleg Horvátország jöhet még szóba. Náluk nem annyira a biztonság most az elsődleges szempont, sokkal inkább az, hogy négy, 13, 11, 6 és 1 éves gyermekeikkel kelnek útra. A távolabbi helyek, a most „grízes” országok szóba sem jönnek.

A családfő megjegyzi, ha a párjával mennének kettesben, akkor például Törökországot most kihagynák.

– Évi egy utazással tervezhetünk, s nagyon nem mindegy, hogy az miként telik el. A belföld hátránya, hogy nagyon rizikós az időjárás. Bár kikapcsolódni, együtt játszani, várost nézni, autókázni a környéken akkor is lehet.

– Szalóczi Katalin –
hirdetés


hirdet�s