Menetlevélre köteleznék a gyorshajtókat

Sebességmérő
Sebességmérő
Budapest – Bírói úton kötelezné menetlevél vezetésére a notórius gyorshatókat az Országos Rendőr-főkapitányság – írja a Népszabadság.

A közlekedésrendészet létszáma és a jelenlegi jogszabályok mellett nem lehet ugyanis másként rendet teremteni az utakon.

Nem a menetlevél az első próbálkozás a gyorshajtók fülön csípésére, akik miután lefényképeszték őket, úgy bújtak ki a felelősség alól, hogy a rendőrség által kiküldött adatlapra azt írták: családtagjuk vezette a kocsit, így nem tesznek rá terhelő vallomást. Az ORFK az Európában alkalmazott “objektív felelősség” elvét akarta Magyarországon is bevezetni. Ez azt jelentette volna, hogy ha nem sikerül megállapítani a szabálysértő kilétét, akkor az autó tulajdonosát bírságolják meg, igaz büntetőpontot nem kap. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alkotmányos aggályok miatt ez visszadobta.

Az év első két hónapjában az előző évihez képest 34 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű balesetek száma – mondta az ORFK vezetőjének általános helyettese. Fontos lenne ennek csökkenése, hiszen az Európai Unió fehér könyve kimondja: az évtized végére a 15 évvel korábbinak a felére kell csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát a tagállamokban.

Eredményesnek nevezte a húsvéti közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket Szabadfi Árpád, aki összegzésítésként elmondta, hogy 80 ezer megszondáztatott autósból 840 volt ittas. Ebből 125 olyan mértékben, hogy azonnal elvették a jogosítványát. Az akció ideje alatt azonban fele annyi baleset történt, mint más hétvégéken – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek: