Menetlevélre köteleznék a gyorshajtókat – RTL Klub

Drasztikus szigorításokat tervez a szabálytalanul közlekedő autósok ellen a rendőrség. Egyebek között menetlevél vezetésére köteleznék a gyorshajtókat. Tervezik még a büntetőpontrendszer szigorítását is, és az ittas vezetők ellen is határozottabban lépnének fel. A javaslatok várhatóan ősszel kerülnek a parlament elé – számolt be az RTL Klub Híradója hétfőn.

Az esetek felében a rendőrök nem tudják megbírságolni a gyorshajtó sofőröket. Egy, csak Magyarországon érvénybe lévő jogszabály szerint ugyanis az autó tulajdonosának elég arra hivatkoznia, hogy valamelyik családtagja vezette az autót, és máris megúszta a büntetést. Ezt változtatná meg a rendőrség azzal, hogy menetlevél vezetésére köteleznék azokat, akik egy ilyen eljárásban nem mondják meg, hogy ki vezette az autót.

Komáromi Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta: ha egy szabálytalankodó autós kihasználja a jogi kiskaput, akkor a szigorítás értelmében menetlevél vezetésére köteleznék a sofőrt. Ezt pedig mindaddig vezetnie kell, amíg a jármű a tulajdonában van, illetve fél évig megőriznie, ha azt a rendőrség ellenőrizni szeretné.

Szigorítanák az ittas vezetés büntetését is. Itt 0,8 ezrelékről 0,5 ezrelékre vinnék le a büntetési határt. A statisztikák szerint tavaly Magyarországon 21 ezer baleset történt, ezek 13 százalékát ittas vezetők okozták.

A harmadik változtatás pedig a pontrendszer szigorítása. A tervek szerint három súlyosabb szabálysértés után fél évre vonnák be az autósok jogosítványát. Ilyen lenne például, ha valaki többször is figyelmen kívül hagyja a piros lámpát, vagy vezetés közben telefonál. A jogosítványt pedig csak egy többhetes képzés után lehetne visszakapni.