Menetlevélre köteleznék a gyorshajtókat – Népszabadság

Bírói úton kötelezné menetlevél vezetésére a notórius gyorshatókat az Országos Rendőr-főkapitányság. A közlekedésrendészet létszáma és a jelenlegi jogszabályok mellett nem lehet ugyanis másként rendet teremteni az utakon.

Nem a menetlevél az első próbálkozás a gyorshajtók fülön csípésére, akik miután lefényképeszték őket, úgy bújtak ki a felelősség alól, hogy a rendőrség által kiküldött adatlapra azt írták: családtagjuk vezette a kocsit, így nem tesznek rá terhelő vallomást. Az ORFK az Európában alkalmazott “objektív felelősség” elvét akarta Magyarországon is bevezetni. Ez azt jelentette volna, hogy ha nem sikerül megállapítani a szabálysértő kilétét, akkor az autó tulajdonosát bírságolják meg, igaz büntetőpontot nem kap. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alkotmányos aggályok miatt ez visszadobta – olvasható a Népszabadságban.

Az év első két hónapjában az előző évihez képest 34 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű balesetek száma – mondta a Népszabadságnak az ORFK vezetőjének általános helyettese. Fontos lenne ennek csökkenése, hiszen az Európai Unió fehér könyve kimondja: az évtized végére a 15 évvel korábbinak a felére kell csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát a tagállamokban.

Eredményesnek nevezte a húsvéti közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket Szabadfi Árpád, aki összegzésítésként elmondta, hogy 80 ezer megszondáztatott autósból 840 volt ittas. Ebből 125 olyan mértékben, hogy azonnal elvették a jogosítványát. Az akció ideje alatt azonban fele annyi baleset történt, mint más hétvégéken – tette hozzá.