Menekülnek-e a fővárosiak vidékre március 15-én?

Magyar Szállodaszövetség
Magyar Szállodaszövetség
A Magyar Szállodaszövetség szerint a szobafoglalási adatokból nem kimutatható, hogy a fővárosiak vidékre menekülnének az esetleges zavargásoktól tartva. Van forgalomnövekedés, de ez egy átlagos előszezoni hosszú hétvégének megfelelő. A legkedveltebb belföldi célpontnak Tapolca, Hévíz és Zalakaros számít.

Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára úgy véli: nem a zavargások miatti félelem miatt növekedtek a szállodafoglalások vidéken. A forgalomnövekedésben a szokásos szezonális okok játszanak szerepet. A nemzeti ünnep alatti hosszú hétvégét ugyanis főként belföldi utazásokra használjuk ki.

Rosszul indult az év

Bár Budapesten januártól komoly visszaesés volt érezhető, ez is szezonális okokra vezethető vissza. Mivel az üzleti utazók ebben az időszakban nem jöttek Budapestre konferenciát tartani, a szállodák jelentős bevételtől estek el. A külföldi vendégek száma nem változott, ők az átlagos előszezoni érdeklődést mutatták.

Szabó Melinda, a Hunguest Hotel Helios és Panoráma nevében elmondta: a Hunguest két hévízi szállodájában telt ház van, a vendégek többsége visszatérő belföldi vendég. A márciusi hosszú hétvégére főként Dunántúlról és Budapestről érkeznek foglalások. Az üdülés célja a szokásos: hétvégi kikapcsolódás és wellness. “Nem tapasztaltunk élénkebb forgalmat egy szokásos hosszú, tavaszi hétvégénél” – mondja Szabó Melinda.

A zavargások negatív hatása egyébként Budapesten novemberben tetőzött, majd decemberre visszaállt az év végére jellemző forgalom. Január-februárban ugyanakkor a szokásosnál kevesebb vendég érkezett, főként a konferenciaturizmus visszaesése miatt. „Elképzelhető, hogy a konferenciaturizmusban a zavargások utóélete éreztette hatását, bár ezt nyilván nem lehet pontosan kimutatni” – véli az MSZSZ titkára. Kovács István hozzáteszi: mindenesetre mindannyiunk érdeke, hogy ne ismétlődjenek meg az októberi zavargások.

Kovács István szerint a márciusi hosszú hétvégén a legkedveltebb vidéki célpontok Tapolca, Hévíz és Zalakaros. „Vidéken elég komoly szállodafejlesztések voltak. Az elmúlt 5-6 évben sorra nyíltak a négycsillagos szállodák. A növekvő forgalom elsősorban a fejlesztéseknek köszönhető” – mondja a titkár.

Kettőt fizet, hármat kap akció

A Magyar Szállodaszövetség különféle akciókkal igyekszik élénkíteni a belföldi turizmust. Tavaly indították el tavaszi kampányukat „Kettőt fizet, hármat kap” címmel, melynek keretében februártól március 31-ig két éjszaka után a harmadikon a szállás és reggeli díj ingyenes.

Idén több mint 100 szálloda csatlakozott a kezdeményezéshez, amit nyáron várhatóan megismételnek. A fejlesztések, akciók mellett az üdülési csekk is „bejött” a vendéglátásnak. A MSZSZ szerint a szállodákban elköltött belföldi pénzek egynegyede üdülési csekk.