Menekülnek a kormányerők Gomából – jönnek a rettegett lázadók

Menekülnek a kormányerők a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik legnagyobb nyugati városából. Szemtanúk szerint a hadsereg egységei folyamatosan hagyják el Gomát. A város kormányzója szerint a civilek pánikszerűen csomagolnak, hogy még a kegyetlenkedéseikről hírhedtté vált lázadók megérkezése előtt távozzanak. Az ENSZ nemrégen jelentette be, hogy újabb 200 ezerrel nőtt a menekültek száma a kiújult harcok miatt.

Ahogy a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelméért (CNDP) katonái megközelítik Gomát, úgy menekülnek a városból a kormányerők, nyomukban a még a városban maradt civilekkel. Egyelőre nem tudni, hogy mikor érnek be az egyik legfontosabb kelet-kongói városba a ruandai népírtásban is jeleskedő Laurent Nkunda katonái. A CNPC szóvivője szerda éjjelre, vagy csütörtök reggelre igérte a bevonulást.

“A városban pánik uralkodik” – mondta Julien Paluku, gomai kormányzó. A gomaiak egy része a szomszédos Ugandába menekül. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kampalai szóvivője szerint szerda délutánig 5-600-an igyekeznek át a határon, de állítólag további 3 ezer ember van úton.

Az ENSZ néhány napja jelezte, hogy 200 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a kiújult harcok miatt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amelynek Nord-Kivu tartományát az elmúlt években összesen 2 millió ember hagyta el. A CNDP és Kinshasa képviselői januárban tűzszünetet írtak alá, de a fegyvernyugvás nyolc hónapig sem tartott.

Laurent Desire Kabila elnök egykori harcostársa és tábornoka tavaly lépett önálló útra, és fogott gyerekkatonák toborzásába az Amnesty International szerint. A jogvédő szervezetek Laurent Nkunda katonáit egyebek mellett csoportos nemi erőszakkal, gyilkosságokkal, falvak felégetésével és etnikai tisztogatással vádolják. A vádakat tagadó tábornok ellen a nemzetközi bíróság is vizsgálatot indított három évvel ezelőtt.