Menedékkérőből munkavállalóvá

Nem restek szorgalmasan magyarul tanulni a menedékkérők annak érdekében, hogy nagyobb esélyük legyen az elhelyezkedésre és beilleszkedésre.

Appolinaire Nanseu vagyok, Kamerunból jöttem. Két hónapja tanulom igazán a magyar nyelvet, mert ez fontos, mert az emberek mindenhol csak magyarul beszélnek. Én most Magyarországon vagyok, és fontos beszélni magyarul. Nagyon figyelem, mikor a magyar emberek beszélnek egymással, hogy mit hallok. Aztán viszem haza, amit hallottam, és gyakorlom. Nagyon nehéz a magyar nyelv, de meg lehet tanulni, csak idő kell.

Békésen élni

Szinte szó szerint úgy, ahogy most olvasták, mondta el nekem egy afrikai fiatalember – aki menedékkérőként él a debreceni befogadó állomáson –, hogy miért is tanul magyarul. Ha nem a saját fülemmel hallom, talán el sem hiszem, hogy intenzív munkával ennyi idő alatt ilyen szinten elsajátíthatja a mi anyanyelvünket olyasvalaki, akinek azelőtt semmi köze nem volt hozzánk. Igaz, az eredetileg számítógép-szerelőnek, -kezelőnek és eladónak tanult Appolinaire akár olaszról és franciáról is tudna tolmácsolni.

A nigériai Stanley Ebede sem áll már hadilábon a magyar nyelvvel, de ő már jóval több angol kifejezést is vegyít mondandójába. Ő – Appolinaire-hez hasonlóan – azért vett részt az EQUAL program keretén belül, az „ESÉLY” partnerség menedékkérőknek szervezett komplex képzésén, melyet az ILS Debrecen Nyelviskola és az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Debreceni Regionális Kirendeltségének munkatársai tartottak, hogy fejlessze magyartudását, s ezt elsősorban a mindennapi életben tudja használni. Például akkor, ha elmegy egy üzletbe vásárolni. Ő abban hisz, hogy úgy tud beilleszkedni, békésen élni az adott környezetben, ha elsajátítja az ország a nyelvét. Stanley szeretne Magyarországon letelepedni. Otthon főiskolára járt, s amellett az építőiparban festőként dolgozott, valamint reklámcédulákat osztogatott. – Nem vagyok lusta ember, imádok dolgozni – mondta. – Ha jobban fogok tudni magyarul, remélem, itt is sikerül.

A könnyebb boldogulásért

Honfitársa, Shola Awoniyi szintén azért kívánja fejleszteni a nyelvtudását, hogy tudjon kommunikálni az emberekkel. Szeretne ő is Magyarországon élni. Ha hivatalos ügyet kell intézni, akkor is hasznát veheti, mert kevesebb segítségre lesz szüksége. – Először szeretnék magyarul tanulni, aztán tolmácsként dolgozni, angolról fordítani – vázolta terveit.

Mabom Paul Kamerunból érkezett. Ő is azért tartja fontosnak a magyartanulást, hogy könnyebben boldoguljon itt. Otthon 2 évig könyvelőnek tanult, s most szeretne a gazdaságban, vagy franciatanárként, vagy bármilyen más területen dolgozni.

Neki már sikerült

Ezek a fiatalemberek mindannyian menedékkérők, menekült státuszt szeretnének kapni. Ez a jogállás a biztonság és békés életkörülmények megteremtése mellett a munkavállalást is megkönnyítené számukra, hiszen mindegyikük célja, hogy a magyar társadalom hasznos tagjává váljanak. Hadi Berenjaknak – aki Iránból érkezett – ez már sikerült.

Hazájában számítástechnikus volt, most pedig Debrecenben egy nyomdában dolgozik. Betanított munkát végez teljes munkaidőben. Korábbi munkahelyén székeket szerelt össze, de mivel még nem beszélt magyarul, nehéz volt pontosan megértenie a munkafolyamatokat, így jobbára a többiek mozdulatait másolta. Akkori főnöke biztatta arra, hogy vegyen részt a nyelviskola és a munkaügyi kirendeltség képzésében. A munkatársai hozzá való emberi viszonyulásával azonban korábban sem volt, s jelenleg sincs semmi gondja.

P.Cs.