Menedékház a brutalitás ellen

A térségi esélyegyenlőségi koordinációs iroda partnerségi előnyeiről, a „nép ügyvédje szolgálat” működéséről és a Közösségi Tanácsadó Hálózat megyei tevékenységéről tartottak nagy érdeklődéssel kísért konferenciát hétfőn Ibrányban, a polgármesteri hivatal tanácstermében. Korábbi cikk [.doc – 23KB]

A konferencián a Középszabolcsi Többcélú Kistérségi Társulás 17 településének polgármesterei, jegyzői és a szociális területek képviselői vettek részt.

Esélyegyenlőség

Sok új dolgot mondott el előadásában dr. Szabó Szilvia, az ICsSzEM helyettes államtitkára az általa kiragadott három témáról. Mindenekelőtt a családon belüli erőszak súlyosságáról szólt, s arról, hogy nyugati minta alapján hamarosan megvalósulhat egy zárt, titkos menedékház a szükséget szenvedő családtagok számára. A minisztérium egy ingatlant már megvásárolt, de tervként szerepel egy újabb ingatlan beszerzése is. A menedékházba a szociális szféra, illetve a szintén újdonságnak számító 24 órás telefonos szolgálat segítségével juthatnak el a rászorulók.

Az ingyenesen hívható 06-80/205-520-as számon éjjel-nappal szakemberek segíthetik tanácsaikkal a bajba jutottakat. A helyettes államtitkár szólt továbbá az emberkereskedelem elleni küzdelemről is. Hasonló menedékházat terveznek megvalósítani a prostitúcióra kényszerített lányok számára is. A fenti telefonszámot e célból is használhatják az érintettek. Jövőre komoly pénzekre lehet pályázni az említett területek fejlesztésére, a nők esélyegyenlőségének megteremtésére.

Megyei irodák

A konferencián Herczku Tünde bemutatta a kétéves múltra visszatekintő nyíregyházi Esélyek Háza Koordinációs Irodáját, dr. Olasz Renáta osztályvezető a „nép ügyvédje szolgálatot”, míg Groska Éva  a Közösségi Tanácsadó Hálózat tevékenységét.

– Lefler György –