Melyik a világ legjobb országa?

Melyik a világ legjobb országa?
Szlovákia lakói „keserűek”, Románia büszke lehet a nevére, Szlovénia pedig képeslapra illő tájai miatt vonzó. De mi a helyzet Magyarországgal és a világ többi államával?

Mennyit tudunk a szomszédos országokról vagy a tőlünk távolabb fekvő államokról? Ha elkábított, bekötött szemű ejtőernyősként dobnának ki külföldön, a földbe markolva kitalálnánk-e, hová kerültünk? Vagy ami a legfontosabb: melyik a legjobb és legrosszabb ország a világon? – HVG.hu összeállítás.

A válaszokat illetően ne bízzunk senkiben, főképp ne a turisztikai hivatalok munkatársaiban, de az átlagpolgárokban sem: mindannyian csak országuk erényeit említik, eléggé barátságosak, nevetnek a vicceinken, de sohasem néznek a szemünkbe – kezdi kajánul a több kiadást is megért New World Order című könyvét Dixe Wills brit újságíró, aki értelmetlen, de kifejezetten szórakoztató művében objektívnek álcázott szempontok alapján szubjektív rangsort állít fel a világ közel 200 országa között.

Öt kategóriában pontozza többek között az országok legnagyobb teljesítményeit, azt, hogy mit adtak a világnak, és még a nemzeti himnuszok szövegét is elemzi. Külön kategóriába tartoznak azok az egyes országokról elterjedt „kocsmai bölcsességek”, amelyekből megtudjuk például, hogy Nagy-Britanniában nem a bűncselekmények elszaporodása miatt működik a legtöbb egy főre jutó biztonsági kamera, hanem mert a britek olyannyira szép emberek, hogy a kamerák segítségével érdemes minden lépésüket tanulmányozni.

Kis országhatározó

A fentiek tudatában nem minden tanulság nélküli elemezni azt, hogy az 1990-es években guatemalai emberi jogi aktivistaként is dolgozó Dixe Wills hogyan látja régiónk, Közép-Kelet-Európa országait, köztük hazánkat.

„Az itteni szlávoknak bele kellett törődniük abba, hogy körülbelül ezer évig magyarok, később pedig a “cseh” szó szerény toldalékai voltak. Érthető módon kissé keserűek” – írja például sajátos stílusban Szlovákia történelméről. Északi szomszédunkról, amely összesített pontszámát tekintve a 22. helyet érdemelte ki a legjobb országok toplistáján, megjegyzi még, hogy itt található Európa földrajzi középpontja, annak ellenére, hogy ezt állítják országukról a fehéroroszok, az észtek, a litvánok, az ukránok és a lengyelek is, akik viszont e kérdésben „megvesztegethető hazudozók”.

A 150. helyezett Románia, amelynek egykori lakói „annyira szerették a római hódítókat, hogy Romániává nevezték át az országukat”, Dixe Wills szerint arra lehet büszke, hogy hivatalos elnevezése mindenféle sallang nélkül egyszerűen Románia. Továbbhaladva, délkeleti szomszédunk, Szerbia legnagyobb ajándéka a világnak a mű szerint Nikola Tesla elektromérnök volt, aki „felfedezte a 20. századot”. „Valódi balkáni módra” Teslát több más ország – Ausztria, Horvátország, Magyarország, Franciaország és az USA – is saját büszkeségének tekinti – teszi hozzá a könyv. Szerbia a ranglista szerint a világ 140. legjobb országa. A listán 54. Horvátország és 6. helyezett Szlovénia természeti szépségére lehet büszke, utóbbi pedig az „osztrák-magyar” nemesek súlya alatt edzett lipicairól, a „lovak Rolls-Royce-áról” ismert leginkább.

Mit adtak nekünk a magyarok?

Magyarország 63 pontot gyűjtött, ezzel a 61. helyezett a New World Order legjobb országokat felsoroló ranglistáján. A törökök és a Habsburgok uralma mellett a könyv szerzője az ország történelméből kiemeli még a nácik és a Vörös Hadsereg invázióját. A „turáni átok” országának legnagyobb teljesítménye az angol futballválogatott ellen 1953-ban elért 6:3-as győzelem, a legérdekesebb látványosság pedig a budapesti szoborpark, ahol a kommunizmus időszakának egykori köztéri szobrait őrzik.

A világ a magyaroknak köszönheti a hanglemezt, a BASIC programnyelvet és a biztonsági gyufát – sorolja a Magyarországgal kapcsolatos közhelyek mellett a legismertebb találmányokat Dixe Wills. „A mai magyar nyelv a finnel áll kapcsolatban, ami nagy eredmény, hiszen látszólag még maga a finn sem áll kapcsolatban a finn nyelvvel” – teszi hozzá.

A világ legjobb országa egyébként Hollandia lett, hogy miért? És melyik ország lett az utolsó? Folytatás a HVG.hu-n >>>>