Friss hírek

2010.07.02. 11:30

A finn kormányfő szankcionálná, ha egy uniós állam nem tartja be a hiányra vonatkozó szabályokat

<p>Az Európai Uniónak automatikusan szankcionálnia kellene, ha egy tagállam visszaesőként megszegi a költségvetési hiányra vonatkozó közösségi szabályokat- jelentette ki pénteken Brüsszelben a finn kormányfő. Mari Kiviniemi támogatta azt a Bizottsági javaslatot is, miszerint fagyasszák be az uniós források kifizetését azoknak az országoknak, amelyek nem tartják be a szabályokat. A maastrichti kritériumok legfeljebb három százalékos hiányt engedélyeznek.</p>

Az Európai Bizottság (EB) szerdán hozta nyilvánosságra javaslatát. A finn miniszterelnök kiemelte: örül annak, hogy az országa által is szorgalmazott szankciók terén van előrelépés. Mint fogalmazott: "a kritériumokat világosan meg kell fogalmazni, a büntetőintézkedéseknek automatikusnak kell lenniük, és nem maradhat játéktér a politikai manőverezéshez sem"- hangsúlyozta Mari Kiviniemi. A politikus egyúttal gyors lépésekre sürgette az EB-t.
Jose Manuel Barroso, az EB elnöke azt mondta: Európának "szigorúbb és intelligensebb" szabályokra van szüksége. A politikus úgy vélte: a Bizottság szankcióterve "a jövő év elején léphet hatályba." Ennek értelmében, ha egy ország megszegi a költségvetési szabályokat, akkor automatikusan elesne a mezőgazdasági, halászati, valamint az elmaradott régióknak járó uniós támogatásoktól.

Az Unióban azért kiemelt kérdés a tagállamok megregulázása, mert a görög pénzügyi válságnál kiderült: Athén kozmetikázta az adatokat. Ez kihatott a közös pénzt használó országokra és az EU egészére. Jelenleg is vannak szankciók a túlköltekező államok ellen, de ezeket az érintettek rendre kijátszották. Eddig még senki ellen sem vezettek be semmilyen intézkedést, mivel az előírások "puhák" és sok játéktér marad a politikai csűrés-csavaráshoz.

A maastrichti kritériumok értelmében egy uniós országnak a GDP-hez képest legfeljebb három százalékos hiánya lehet, emellett az államadósság sem haladhatja meg a 60 százalékot, az infláció sem lehet magasabb, mint a három legalacsonyabb. A mostani gazdasági válság miatt egyébként alig van olyan tagállam, amely megfelelne ezeknek a követelményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!