Méltó emléket állítanak

Méltó emléket állítanak
Az új köztéri alkotás, az 56′-os forradalom és szabadságharc áldozatainak és hőseinek állít emléket.

Az idén is méltó módon emlékezik a megye a 49 évvel ezelőtt, október 23-án történt eseményekre. A forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget, október 22-én tartja a Nyíregyháza önkormányzata. A szervezők azonban már a jövő évi 50. jubileumi emlékünnepségre is készülnek a megyei önkormányzattal közösen.

Tukacs István alpolgármester lapunknak elmondta: a tervek szerint jövőre már a Hősök terén emlékmű áll majd, mely a forradalom és szabadságharc áldozatainak és hőseinek állít emléket. Egy körüljárható, megemlékezésre alkalmas szobrot szeretnének elhelyezni a belvárosba.

A pályázatokat október 14-ig nyújthatták be a művészek – mondta a városvezető. A határidőig tíz pályamű érkezett, melyet olyan alkotók készítettek, akik nyíregyházi kötődésűek, vagy a Sóstói Éremművészeti és Kisplasztikai alkotótelep rendszeres résztvevői.

Véleményezhetik a városlakók

A tervek elkészítésénél a városvezetés meghatározott egy irányvonalat a művészek számára – hangsúlyozta Tukacs István. Valamennyi pályaműven szerepelnie kell az örökmécsesnek és 56′-os jelképeknek. Az alpolgármester arról is szólt, hogy csütörtökön a Képzőművészeti lektorátus munkatársai bírálják az alkotásokat, majd véleményt mondanak az 56′-os szervezetek képviselői amellett, hogy a városlakók is véleményezhetik a munkákat, melyet a Városi Galériában tekinthetnek meg. A nyertes alkotásról ma születik döntés, a Kulturális Bizottság kihelyezett ülését.

Bár a nyíregyházi Hősök tere igencsak eklektikus művészeti alkotások szempontjából, hiszen a szerelmesek kalitkájától, a hősök emlékművén át a kopjafáig és a szökőkútig minden megtalálható itt, de azt ígéri a városvezetés, hogy egy térrekonstrukcióval méltó helyen állhat majd az emlékmű.

56-os megemlékezések Nyíregyházán

Október 22. 17.00: Ünnepi hangverseny a Vikár Sándor Zeneiskolában. Beszédet mond dr. Horváth Miklós hadtörténész, egyetemi tanár. Közreműködnek: a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Móricz Zsigmond Színház művészei.

Október 23. 11.00: Sóstói út 4. alatt, a volt ÁVH laktanyánál a Fidesz-MPSZ és a nyíregyházi polgári körök szerveznek ünnepi megemlékezést. Beszédet mond: Schmitt Pál alelnök.

Október 23-ai ünnepségek megyénkben

Ibrány

Október 22. 15.00 A „nagyerdesi” út átadása.

15.30 Az Alkotmány utca átadása.

16.00 Az Árpád Fejedelem Általános Iskola új helyiségeinek átadása.

16.30 I. világháborús kiállítás megnyitása a művelődési központban olasz vendégekkel.

17.10 „Környezetünkért” kitüntetés átadása.

18.30 Csendes megemlékezés az ’56-os emlékműnél.

Nyírbátor

Október 22. 16.00 Ötvenhatos megemlékezés a Szabadság téri Országzászlónál. Beszédet mond: Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányi elnöke.

Tiszadob

Október 22. 12.00 Ünnepi megemlékezés a felújított polgármesteri hivatal épületénél (Andrássy u. 37.). Ünnepi beszédet mond Juhász Ferenc honvédelmi miniszter

A felújított hivatal épületét Gazda László, a megyei közgyűlés elnöke adja át.

Tiszalök

Október 22. 10.00 Ünnepi műsor a polgármesteri hivatal nagytermében, beszédet mond: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Utána: koszorúzás az ötvenhatos emlékoszlopnál.

Baktalórántháza

Október 22. 11.00 Vallási áhítat a II. világháborús emlékműnél, ünnepi beszéd, műsor, koszorúzás.

Rakamaz

Október 23. 18.00 Ünnepi megemlékezés a Kálvária parkban. Beszédet mond: Karakó László országgyűlési képviselő. Utána: iskolások műsora, koszorúzás.

Fehérgyarmat

Október 23. 10.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban.

11.00 Ünnepség a művelődési házban. Beszédet mond: Voller-Szenci Ildikó. Az emlékműsorban közreműködik Oláh Zsuzsa Jászai-díjas színművész és a gimnazisták.

Újfehértó

Október 23. 15.00 Ünnepség a Rió ház előtti téren, beszédet mond Aknay András. Utána: koszorúzás, ünnepi hangverseny a művelődési központban.

– Pusztai Sándor –