Méltatlannak tartja, de aláírta a kórház finanszírozási szerződést Békéscsaba

Pénteken aláírta a Réthy Pál Kórház finanszírozásáról szóló szerződést Békéscsaba önkormányzata, jelentette be sajtótájékoztatóján Vantara Gyula fideszes polgármester. A város első embere szerint fenyegetéssel és zsarolással kényszerítették ki a finanszírozási szerződések aláírását. A város bíróságon támadja meg a szerződést.

Az 5,2 milliárd forint felhasználásáról szóló szerződést ugyan aláírta az önkormányzat, de a szerződéshez csatolt záradékban a polgármester méltatlannak minősítette, hogy a szerződés tartalmát előzetesen nem ismerhették meg.

Vantara Gyula közölte, az OEP csupán néhány órával korábban juttatta el a szolgáltatóhoz, illetve a fenntartóhoz a több milliárd forint felhasználását meghatározó szerződést. A polgármester kijelentette, a kórház ellátási területén élő valamennyi állampolgár nevében tiltakozik az ágyszámcsökkentés, a szemészet megszüntetése, a szolgáltatási színvonalat csökkentő elvonási intézkedések meghozatala ellen. A városvezető támogatásáról biztosította a kórház vezetését, hogy jogi eszközökkel is tegye meg az elvonások ellen a szükséges lépéseket. “A szerződés aláírását fenyegetéssel és zsarolással kényszerítette ki a szakminisztérium” – tette hozzá Vantara Gyula.

Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: az önkormányzat vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy non-profit szervezettet hoz létre a kórház működtetésére.