értékmentés

2019.06.23. 11:33

Ezért dolgozik az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának főszervezője

Lezárult a nevezés az összmagyar kultúra értékeiről forgatott rövidfilmeket felvonultató rendezvényre, amelyet idén is Szatmárcsekén, augusztus 22–25. között tartanak meg.

Bolyáki Attila, az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának főszervezője a Magyar Hírlapnak elmondta,

nem elég jó filmet készíteni a Kárpát-medencei magyarság bármelyik kulturális jelenségéről, tenni kell azért, hogy a munka eljusson a közönséghez.

„Annak, hogy versenybe kerüljön a film, a közösségi aktivitás az előfeltétele. Az nem járható út, hogy a legfinomabb termékeket sütő pékről a vele egy utcában lakók mit sem tudnak.„ – fejtette ki gondolatait a lapnak.

”Kilenc éve Sára Sándor, Kossuth-díjas filmrendező és Szőcs Géza, ugyancsak Kossuth-díjas költő támogatásával indítottam el a Tudositok.hu videómegosztó portált, amelyre közel ötven riportot, kisfilmet töltünk fel, ezeket népszerűség alapján pontozza a zsűri, majd az első harminc kerül döntőbe” – árulta el a főszervező.

A zsűriben idén Koltay Gábor és Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendezők, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató nemzetiségi-külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós, online médiaszakértő ül.

Korábban a tavaly elhunyt Kerényi Imre töltötte be a zsűrielnöki pozíciót, az ő elképzelése szerint a zsűri az alkotókkal való beszélgetést követően, a jelenlétükben értékeli a filmeket.

Bolyáki arról is beszélt a lapnak, hogy a Tudositok.hu, amely a fesztivál motorja, százötvenöt tévést és filmest, valamint hat ország helyi, magyar nyelvű televízióját tömöríti magába:

„nem cenzúrázok: az lehet a közösség tagja, aki munkájáért vállalja a felelősséget. Kerényi öt évvel ezelőtt azt mondta, nem elég, ha az interneten elérhetők ezek a munkák, készítsünk fesztivált”.

Mostanra egyre többen kíváncsiak nemcsak a neten elérhető filmekre, de a Tisza-túrával, halászlével, szabadtéri vetítéssel színesített szabolcsi összejövetelre is. Bolyáki szerint az alkotók a munkáikkal a hazaszeretetükről tesznek tanúbizonyságot.

„A fesztivál arról az összetartó erőről tesz hitet, amelyről manapság hajlamosak vagyunk elfeledkezni. A külhoni magyaroknak gazdag kultúrájuk van, az alkotók pedig a nemzeti kirakóshoz tesznek hozzá egy-egy darabot maximum öt és fél perces filmjeikkel”

– hangsúlyozta Bolyáki Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában