Friss hírek

2010.07.28. 11:11

Budai Gyula szerint nem mondtak igazat a volt kormányfők Sukoró kapcsán

<p>Hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök a sukorói kaszinó-beruházás kapcsán - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Budai Gyula miniszterelnöki megbízott. Mint mondta, több levél és egy hangfelvétel is bizonyítja, hogy a két korábbi kormányfő tudott a beruházás részleteiről és részt vett az ezzel kapcsolatos egyeztetéseken. A politikus jövő héten adja át a bizonyítékokat az ügyészségnek.</p>

Budai Gyula elmondta: több angol nyelvű levelet találtak, amit Bajnai Gordon írt a King s City beruházás vezetőinek, amelyekből kiderül, hogy a volt kormányfő olyan konkrét tényekről is tudott, amit későbbi tanúvallomásában nem mondott el, pedig döntő lehetett volna. Az egyik 2008. májusi kormányülésen pedig készült egy olyan feljegyzés is, miszerint Bajnai Gordonnak hetente kellett jelentést tennie Gyurcsány Ferencnek arról, hogy áll a beruházás - tette hozzá a miniszteri biztos. Mint mondta, az is kiderül a levelezésből, kinek milyen feladata volt és mennyi ideje volt azt elvégezni.

A miniszteri biztos szerint több olyan pont van, amelyben a volt miniszterelnökök nem mondtak igazat. Az egyik, hogy a 2008. májusi kormányülés előtt nem volt információjuk, miközben az iratok szerint ekkor már 7 hónapja kemény tárgyalásokat folytatott a beruházó a kormánnyal. Budai Gyula azt mondta: a tanúvallomás szerint a kormány 2009. áprilisában döntött a 2,6 milliárd forintos állami támogatásról, ám levélben erről már 2008. decemberében tájékoztatták a beruházót. Hozzátette: az is kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc jelen volt több ezzel kapcsolatos vagyonkezelői egyeztetésen és a csereszerződés megszabásában is részt vett.

A kormánypárti politikus arról is beszámolt: találtak egy hangfelvételt is, amelyen Tátrai Miklós, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatója és Markó Andrea volt pénzügyminiszteri államtitkár beszél arról, hogy Gyurcsány Ferenc utasítást adott arra: kétféle értékbecslést készítsenek az állami támogatás mértéke miatt. A miniszteri biztos a felvételt jövő héten adja át az ügyészségnek, ahol az ügy tisztázását várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!