Meleg ruhát, csizmát, élelmiszert

Miskolc – A nagy szegénységben élő kárpátaljai magyarok részére szervez adventi gyűjtést Miskolcon is a Lions.

Beregszászon járt a minap egy négytagú Lions delegáció – Magyar László volt kormányzó Kecskemétről, Chrabák László régióelnök és Cidor Mihály Nyíregyházáról -, István Zsolt kormányzó vezetésével. Részt vettek az eddig eljuttatott Lions-ruhaadományok szétosztásában is.

Mint a kormányzó beszámolt róla, már kora reggel közel ötven ember várakozott türelemmel az elosztó központ bejáratánál. Mindenki 15 ruhát és 5 pár cipőt választhatott. A legtöbben meleg ruhákat, pulóvereket és csizmákat kerestek. Ebben a Református Egyház önkéntesein és munkatársain túl a magyar delegáció tagjai is igyekeztek segítséget nyújtani. Senki sem távozott üres kézzel. A delegáció tagjai pedig meggyőződtek róla, hogy jó helyre kerültek a Lions-adományok. Ötven zsák ruhát pedig maguk szállítottak el egy olyan telepre, ahol több tucat család él olyan mélyszegénységben, hogy a körülmények látványa is mély nyomot hagyott a látogatók lelkében.

István Zsolt szavaival élve, a szegénység mértéke óriási, magyarországi léptékben elképzelhetetlen. Több helyi értelmiségivel, köztük újságíróval, óvónővel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy az átlagkeresetük átszámítva, 18-25 ezer forint között mozog. (A polgárháború miatt a helyi valuta értéke harmadára csökkent egy éve alatt.) Ennyiből a többség képtelen kifizetni a rezsit, megvásárolni akárcsak a alapvető élelmiszereket.
A látottak, tapasztaltak arra sarklallták a Lions-delegáció tagjait, hogy adventi gyűjtést szervezzenek a kárpátaljai magyarok számára.

ÉM-SzK

Hol, mit, mikor?

Miskolcon a Hunyadi utca 56. szám alá várják az adományokat. (A Hunyadi udvarban “Lions-gyűjtés” felíratú zöld ajtót kell keresni.) A gyűjtés ideje: december 7-től 18-ig tart.
Nagy szükség van a meleg ruhára, csizmára, száraz élelmiszerre (tészta, konzerv, liszt, cukor, étolaj)