Melamin-ügy: Tizenhárom fehér nyulat fogott az MSZH

A múlt héten lefoglalt 13 zacskó fehér nyúl nevű kínai cukorkában megtalálták a melamin nyomait, azonban minden esetben a 2,5 milligrammos Európai Bizottság által meghatározott határérték alatt vannak az értékek. Az ellenőrök a raktárokban sem találtak többet ebből a cukorkából, így nincs más tennivaló a termékkel, mint megsemmisíteni azokat – mondta el a Független Hírügynökségnek Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a jövőben is ellenőrizniük kell azokat a termékeket, melyekben a kínai tejpor mértéke meghaladja a 15 százalékot.

A kínai hatóságok hónapok óta tudtak a szennyezett tejtermékekről, ám a pekingi olimpia miatt inkább elhallgatták a botrányt – állítják helyi újságírók, jogvédők és elemzők. A melaminnal szennyezett termékek ügye szeptember közepén pattant ki, jóllehet több újságíró is tudott erről, ám a hatóság elhallgattatta őket.

Az egyik dél-kínai lap szerkesztője internetes naplójában azt írta, hogy egyik riportere már júliusban feszegette, hogyan betegedhetnek meg a csecsemők a tejportól. A szerkesztő szerint “nem bízhattam meg senkit sem azzal, hogy járjon utána az ügynek. Ezért most rendkívül bűntudatom van.”

Az eddigi adatok szerint legkevesebb 53 ezer csecsemő betegedett meg a szennyezett tejportól. Négyen pedig meghaltak. A melamint a ragasztó- és műanyaggyártásban használják. A kínai gyártók azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy fehérjében dúsnak tűnjön a készítmény. A szennyezett termékek rendszeres fogyasztása azonban vesekövet okoz, ami főleg csecsemők és kisgyerekek számára veszélyes.Sporthírek