MELAMIN ÜGY – Mégsem szennyezettek a Nestlé termékei?

Bár az első vizsgálat szerint tartalmazott melamint a Nestlé – azóta már zár alá vett – kávéízesítője, három újabb laboratóriumi vizsgálat ennek ellenkezőjét állítja. Hétfőn a hatóság is mintát vett a Coffee Mate elnevezésű porokból, az eredményre azonban még várni kell.

A Nestlé Coffe Mate nevű tejporáról a cég által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat azt állapította meg, hogy a kínai botrányban elhíresült melamint tartalmaz. Ezért 5,5 tonnányit a hatóságok zároltak az 5 grammos kiszerelésű termékből. Azóta azonban három, egymástól független külföldi laboratóriumban is bevizsgáltatta a cég a terméket, ezek pedig azt állapították meg, hogy nincs benne melamin. A Nestlé a hatóságoktól várja, hogy az ügy tisztázódjon.

Közben a nagyobb kiszerelésű ízesítőket is bevizsgálták, azokban nem volt a szennyezőanyagból. Így a zárlatukat az illetékes hivatal hétfőn feloldotta.

A Nestlé Hungária Kft. hétfő esti közleménye leszögezi, hogy a Coffee Mate még nem került a boltokra. A cég abban is bizonyos, hogy a termékei nem tartalmaznak melaminnal hamisított tejet és valamennyi terméke biztonságban fogyasztható.

A melamin ügy akkor robbant ki, amikor Kínában több ezer csecsemő megbetegedett, négyen pedig meghaltak a szennyezett tejportól. Melamint találtak a termékekben, amit a ragasztó- és műanyaggyártásban használnak. Miután több európai országban is találtak a szennyezett termékekből, az unió illetékes bizottsága elrendelte a Kínából származó, tejporral készült termékek vizsgálatát.