MELAMIN ÜGY – A Nestlénél vizsgálódnak mától a szakemberek

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek is mintákat vesznek hétfőn a Nestlé raktárában tárolt tejporokból, amelyekben korábban a forgalmazó a kínai tejporbotrányban elhíresült szennyezőanyagot, vagyis melamint talált. Közben a szakemberek vizsgálták a kínai éttermeket is az elmúlt napokban, itt még tart annak megállapítása, hogy van-e melamin az ott árult ételekben.

Mintát vesznek az élelmiszerbiztonsági szakemberek is azokból, a Nestlé által forgalmazott kávéízesítőből, amelyben korábban a cég saját vizsgálatán már talált melamint. A hatóságok akkor zárolták a gyáli raktárban lévő 5,5 tonna tejport. A hatósági ellenőrzésre most azért van szükség, mert csak ennek alapján lehet kiállítani a megsemmisítéshez szükséges határozatot – mondta el a Független Hírügynökségnek Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos.
Hozzátette: hétfőn a szakemberek nemcsak az érintett 5 grammos kiszerelésű tejport ellenőrzik, hanem a nagyobb, 170, 200 és 400 grammosat is.

A következő lépés az lesz Hajós Ádám szerint, hogy a fővárosi és Pest megyei boltokban is vizsgálódjanak. Az Európai Unió bizottsága ugyanis előírta a kínában gyártott tejtermékek mintavételét.

A főállatorvos elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban már végigjárták a kínai éttermeket és mintákat vettek azokból az ételekből és italokból, amelyek tartalmazhatnak tejport. A vizsgálat még tart, csakúgy, mint azoknál a bébiételeknél és egyéb termékeknél, amelyeket múlt hét végén ellenőriztek.

A melamin ügy akkor robbant ki, amikor Kínában több ezer csecsemő megbetegedett, négyen pedig meghaltak a szennyezett tejportól. Melamint találtak a termékekben, amit a ragasztó- és műanyaggyártásban használnak. Miután több európai országban is találtak a szennyezett termékekből, az unió illetékes bizottsága elrendelte a Kínából származó, tejporral készült termékek vizsgálatát.Sporthírek