Melamin-ügy – Szigorú szabályokat rendelt el az országos főállatorvos

A melamin-szennyezett áruk kiszűrésére az országos főállatorvos elrendelte egyes Kínából származó élelmiszerek, illetve takarmányok laboratóriumi vizsgálatát, és esetleges megsemmisítését. A vizsgálat költségei az érintett élelmiszer-, illetve takarmány-vállalkozót terhelik.

Az országos főállatorvos az erre vonatkozó európai bizottsági határozatra hivatkozva betiltotta a kifejezetten csecsemők és gyermekek táplálására szánt összetett – állati– és növényi eredetű termékeket egyaránt tartalmazó – élelmiszerek importját Kínából.

Azokat az élelmiszereket, illetve takarmányokat, melyek 15 százalékban, vagy annál nagyobb arányban tartalmaznak tejtermékeket, vagy a tejtermék tartalmuk mértéke nem állapítható meg, a vállalkozónak, saját költségére be kell vizságáltatni. Azokat az árukat, melyek 2,5 mg/kg értéknél több melamint tartalmaznak, meg kell semmisíteni, erről pedig kötelező értesíteni az illetékes hatóságot.

A múlt héten magyarországi boltokból lefoglalt 13 zacskó Fehér Nyúl nevű kínai cukorkában megtalálták a melamin nyomait, azonban minden esetben a 2,5 milligrammos Európai Bizottság által meghatározott határérték alatt vannak az értékek. Az ellenőrök a raktárokban sem találtak többet ebből a cukorkából, így nincs más tennivaló a termékkel, mint megsemmisíteni azokat – mondta el Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője szerdán.