Helyi közélet

2012.11.30. 13:12

Átadták a Hernád-gátat

Felsődobsza - Megépült a 2829 méter árvízvédelmi mű, elkészült a veszélyes folyószakasz partbiztosítása.

Felsődobsza - Megépült a 2829 méter árvízvédelmi mű, elkészült a veszélyes folyószakasz partbiztosítása.

Az árvízvédelmi mű kivitelezési munkálatai november 27-re befejeződtek Felsődobszán, a műszaki átadása sikeresen lezajlott. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt - sajtótájékoztatóval egybekötve - pénteken tartották Felsődobszán. Luterán András polgármester köszönetét fejezte ki az állam és az unió által biztosított támogatásért. Értékelte a több hónapos munkafolyamatot, az elkészült védmű jelentőségét a település biztonsága szempontjából.

A teljes lakosságnak

Az árvízvédelmi létesítménynek köszönhetően, a Hernád-parti település közvetlenül veszélyeztetett 307 lakosának, közvetve a teljes lakosságnak - 934 fő - megoldódott az árvízzel szembeni védettsége. A fejlesztés eredményeként megvalósult árvízvédelmi létesítmények által védett vagyonérték megközelítőleg 3,5 milliárd forint. A projekt eredményeként megépült a Hernád itteni szakaszára meghatározott mértékadó árvízszint fegyelembe vételével tervezett 2829 méter árvízvédelmi mű. Ebből 1806 méter földtöltés, 727 méter árvízvédelmi vasbeton támfal. Beszerezték a 296 méter védekezési szakaszhoz szükséges mobil gátrendszert a tartozékaival együtt. Elkészült a veszélyes folyószakasz partbiztosítása, összesen 525 méter hosszon.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára ünnepi beszédében mérföldkőnek nevezte a beruházást. „Niel Armstrong holdra szállása kis lépés volt az embernek, de nagy lépés az emberiségnek. Ennek szellemében a mostani átadás kis lépés a kormánynak, de nagy lépés az itteni emberek számára.”

A KEOP „Felsődobsza község árvízvédelmi fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, 100 százalék támogatási mérték mellett 738 millió forintért valósult meg.

Megyénk területén nincs több olyan község, mely olyan mértékben lett volna kitéve az árvízveszélynek, mint a Nagykinizs-Felsődobszai árvízvédelmi öblözetben lévő települések. A védekezési munkáknak gyakorlatilag nem volt hatékonysága, árvíz idején csak a mentési munkákra tudtak erőket és eszközöket biztosítani. Az öblözet települései közül Hernádkércsen, Nagykinizsen és Szentistvánbaksán már tavaly megépültek az árvízvédelmi művek. A felsődobszai fejlesztés megvalósításával tehát az öblözet valamennyi falujában kiépített árvízvédelmi mű nyújt biztonságot.

Ünnepélyesen felavatták

Dr. Ódor Ferenc, a térség országgyűlési képviselője a megvalósult projekt térségi kihatásairól szólt. „Mindannyian örülünk, hogy az a gondolat, ami 10 éve foglalkoztatta az itt élőket, az építők nagyszerű munkájának eredményeként megvalósult Felsődobszán. A 2010-es árvíz nagy-nagy figyelmeztetés volt, a kormány megértette, és a gondolatból cselekedet lett, és amire vágytak az itt élők megvalósult.” E beruházás előtt nem volt kiépített védvonal, a gyorsan érkező árvizek ellen gyakorlatilag nem lehetett sikeresen védekezni. Végezetül a település bejáratánál szalagátvágással ünnepélyesen felavatták Felsődobsza árvízvédelmi védművét. Gazsiné Vizi Éva református lelkész és Varga Béla római katolikus esperes megáldották és megszentelték a gátat. Luterán András, Felsődobsza polgármestere pedig jelképesen átvette a megépült árvízvédelmi fejlesztést.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában