Méhpusztulás: már ,,nyomoznak"

Méhpusztulás: már ,,nyomoznak"
Emőd – A közelmúltban óriási méhpusztulás történt Emődön és a város környékén. A vizsgálati eredmény Budapestről jött. A mérgezést a Fipronil okozta.

Az első becslések még két-háromszáz méhcsalád vesztéről szóltak. Azóta kiderült, hogy csaknem négyszáz pusztult el Emődön.
– Most kaptam meg a budapesti laboratórium vizsgálati eredményét – mondta Faragó Béla, az egyik károsult. – A mérgezést a Fipronil okozta. Ez hosszú lebomlású, erős rovarölőszer.

Arra a kérdésre, hogy honnan kerülhetett a méhekbe és a kaptárakba, a méhész így felelt: ennek megállapítása a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság feladata. Faragó Béla reméli, hogy sikerül behatárolni a területet és végül fény derül a szer használójára, végső soron az elkövetőre, vagy elkövetőkre…

Ilyet még nem láttak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója, Balogh Zoltán elöljáróban leszögezte: ilyen mértékű méhpusztulást még nem látott. Kilenc gazdát ért jelentős kár.
– Van esélyük arra, hogy kiderítsék: ki, vagy kik okozták a bajt? – tudakoltuk.
Az igazgató válaszában a részletekre is kitért: tíz-tizenöt kilométeres körzetben kutatnak. A földterületek használóitól és a tulajdonosoktól bekérik a permetezési naplókat. Ezt azoknak kötelezően kell vezetniük, akik eladásra termelnek, de természetesen a magángazdák körében is vizsgálódnak. Az máris valószínű, hogy valahol, valakinél nagy felületű kezelést végeztek. Mivel az eset három hete történt, megnézik, hol lehetett olyan növénykultúra, ahol az ominózus szert alkalmazhatták.
Balogh Zoltán és szolgálata abban bízik, hogy erőfeszítéseik meghozzák majd a várt sikert. Egy hétbe még biztosan beletelik, amíg valamire jutnak.

Több millió is lehet

Faragó Béla még mindig nem tudta megmondani, hogy személy szerint őt mennyi kár érte. Ezt a kárszakértőnek kell majd megállapítania. A méhész jelenleg csak a becslésre hagyatkozik. Megítélése szerint az állatállomány pusztulása miatt több milliós a vesztesége és ehhez jön a terméskiesés.