Mehmet Karcsi édesanyja tiszteletben tartja, ha fia az iszlám vallást akarja követni

A három éve elrabolt, vasárnap hazahozott Mehmet Karcsi édesanyja, Papp Edina tiszteletben tartja, ha fia az iszlám vallást kívánja követni. A 10 éves kisfiú egyelőre csak törörökül hajlandó beszélni és közölte: nem akar disznóhúst enni.

A kisfiú, aki 7 éves korától három évig Törökországban élt édesapjával, átvette az ottani szokásokat és csak alig emlékszik 7 éves kora előtti szegedi életére. Az édesanya reméli, hogy idővel sikerül elérnie, hogy fia újra elfogadja őt, és elhiggye: a legjobbat akarja neki – mondta a Független Hírügynökségnek Papp Edina.

Karcsi nem akart édesanyjával hazajönni, és Magyarországon alig, hogy leszállt a gép, kijelentette: vissza akar menni apjához. A szegedi asszony reméli, hogy orvosok, szakemberek segítségével fia visszatalál régi életéhez.
“Mindent megpróbálok, de ha egy idő elteltével nincs változás és az orvosok is ezt javasolják, a fiam érdekét fogom szem előtt tartani, és visszaadom Karcsit az édesapjának” – mondta Papp Edina.

Az édesanya 3 éve küzdött azért, hogy egykori török élettársától, aki hamis útlevéllel külföldre csempészte a gyereket, visszakapja fiát. A hatóságok körözést adtak ki a férfi ellen, a nyomozáson kívül diplomáciai lépések is történtek az ügyben. 2005. májusában, amikor a török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogán Magyarországon járt, Gyurcsány Ferenc kormányfőnek ígéretet tett: személyesen jár közben, hogy a török hatóságok felkutassák és megtalálják a törvénytelenül elhurcolt magyar kisfiút. Időközben nem csak a magyar bíróság, hanem a török legfelsőbb bíróság is jogerősen kimondta, hogy az édesanyát illeti a gyermekfelügyelet. Az apa azonban mindezek ellenére nem adta vissza Karcsit, sőt a láthatást sem engedte.

Végül az Egymásért Egy-másért Alapítvány, amely 2 éve segíti Papp Edinát, másfél hónapja 4 ezer eurót ajánlott fel a nyomravezetőnek. A török újságokban feladott hirdetésre jelentkezett végül egy illető, aki közölte: 5 ezer euróért mogmondja, hol bújtatja édesapja Karcsit. Az Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, megemelik a nyomravezetői díjat, így sikerült péntek éjjel letartóztatni az apát, és a gyermeket a magyar konzulátuson keresztül hazahozatni.

A férfit azóta már szabadon engedte a török hatóság, sőt telefonon beszélt is Karcsival és Papp Edinával. A szegedi asszony felajánlotta egykori élettársának, hogy ha betartja a törvényeket, láthatja a fiát.