Méhek, mérgek, bűnösök

Szalóczi Katalin
Szalóczi Katalin
Sosem felejtem el életem egyik megrázó eseményét: az első méhcsípést nagyszüleim kertjében. A találkozás elkerülhetetlen volt: az illemhely a méhkaptárok közelében kapott helyet… – Szalóczi Katalin jegyzete.

Mikor nagyapám megtudta sivalkodásom okát, hozzáfogott mérgelődni. Hogy az ő drága méhecskéje most elpusztult! Még én érezhettem magam bűnösnek.

Pedig nagyapámnak csak az az egyetlen méhe lett oda. Mit érezhet akkor az a méhész, aki becses méhei millióinak haláltáncát kénytelen végignézni tehetetlenül?! Ráadásul oda a kenyere, de legalább a kenyérre valója: idei termésének, mézének jó része.

Roppant sajnálja, hogy ez alkalomból kell velünk találkoznia. Mennyivel inkább szeretett volna beszélni a világ e csodálatos teremtményeiről. Állítja, valóságos szeizmográfok a méhek, s ha mind kipusztulnának, az az emberiség végét is jelentené.

Még nem tudni, az ő és méhész társai méheinek mi okozta tömeges halálát. A vizsgálati eredményig csak feltételezhető, hogy méreganyag. Már rég betiltott növényvédővel permetezett volna valaki? Vagy csak a már legálisan nem használható, édes illatával méhek tömegét magához csalogató fölöslegétől szabadult meg valaki rövid úton? S ha igen, vajon érezte-e egy pillanatig is, hogy bűnt követ el? Nem csupán a méhek ellen.

Méhtetemek milliószám Emődön
Péntek óta folyamatosan pusztulnak a méhek Emődön és környékén. A helyszínen jártunk.