Helyi közélet

2015.08.10. 15:09

A Bodrog néptáncosai Itáliát is meghódították

Roccamandolfi, Sárospatak - A fesztiváli szereplés az együttes idei legnagyobb eseménye.

Roccamandolfi, Sárospatak - A fesztiváli szereplés az együttes idei legnagyobb eseménye.

A napokban tért haza a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes az olaszországi Roccamandolfi település nemzetközi fesztiváljáról.

A szervezés már év elején megkezdődött, amikor a fesztivál igazgatósága az együttesről videóanyagokat és fotókat kért be, majd – megbizonyosodva arról, hogy az együttes színvonala nemzetközi szinten is kiemelkedő – elküldték a csoportnak a meghívólevelet.

Mindent út Rómába vezet

– Július 21-én – sok szervezési munka és előkészület után – a táncosok három kiváló zenésszel – Orosz Sándor prímással, Horváth Attilával, aki bőgőn és kobzán, valamint Okos Tiborral, aki brácsán, furulyán és kecskedudán játszott – indultunk el a vendégszereplésre – mondja Darmos István, az együttes vezetője. – A tranzitszállás Rómában volt, és ez alkalmat adott arra, hogy egy esti séta és egy délelőtti városnézés keretében megismerkedjünk az itteni történelmi emlékekkel, az „örök várossal”. Innen utaztunk tovább a dél-olaszországi kisvárosba – Roccamandolfiba – amely hangulatos, szűk utcácskáival, ódon templomával bújt meg a hegyek között. Itt töltöttük a következő öt napot, ismerkedve a helyszínnel, a vendéglátókkal, és a fesztivál többi – olasz és mexikói – résztvevőjével.

Ismerkedés

A fesztivál elengedhetetlen programjai voltak az ismerkedési est, a polgármesteri köszöntő, az ünnepi szentmise, a közös esti táncházak és mulatságok, a felvonulás és a menettánc.

A fesztivál fő napján, a városka főterén 9 olasz csoporttal és egy mexikói együttessel közösen adott a Bodrog nagy sikerű műsort. A következő napon Pontecorvo településen a mexikóiakkal közösen lépett fel az együttes.

A fesztivál zárónapján a vendéglátó csoport és a két külföldi csoport egy-egy kis műsort mutatott be, majd táncházszerűen ismerkedtek a fiatalok egymás tánckultúrájával.

– Műsorainkat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy színes néptánckultúránkból minél nagyobb szeletet mutathassunk be, így bodrogközi, gömöri, kalocsai, bukovinai, ördöngösfüzesi, kalotaszegi, szászcsávási táncok is műsorra kerültek. A fellépések mellett ismerkedtünk a város nevezetességeivel, meglátogattuk a közeli hegyek között megbúvó, nagyon hangulatos fürdőt, és San Salvo település tengerpartján is eltöltöttünk egy délutánt. Hazafelé a tranzitszállásunk Monselice településen volt, ahol egy nyáresti séta során fedeztük fel a városka építészeti gyöngyszemeit. Innen elindulva még egy kitérőt tettünk Bibione tengerparti üdülővárosba, majd hazafelé vettük az irányt, s a hónap utolsó napjának délelőttjén Sárospatakra érkezett az együttes – mondta Darmos István.

Nagy lehetőség

– Egy-egy ilyen nemzetközi fesztiválszereplés alkalmat ad arra, hogy Magyarország, Tokaj-Hegyalja és Sárospatak hírét is megismerjék a vendéglátók, valamint a fesztivál más nemzetbeli résztvevői, s találkozzanak a színes és gazdag magyar népzenei-, néptánc- és viseletkultúrával – mondja az együttes vezetője. – Mindemellett az együttes tagjai számára is fontos, hogy megismerjék más nemzetek népi kultúráját, hagyományait, s az együttes nemcsak környékbeli településeken vagy magyarországi fesztiválokon, hanem nemzetközi színtéren is megjelenhessen. Mindezekből adódik, hogy az olaszországi nemzetközi fesztiválszereplés az együttes 2015. évi programjainak egyik legjelentősebb eseménye volt.

ÉM


Bodrog Néptáncegyüttes

A Bodrog Néptáncegyüttes A Művelődés Háza fenntartásában működik. 2000-től Darmos István irányítja az együttes munkáját, őt művészeti munkatársként Darmos Éva segíti.

Az 1954-ben alapított együttes igyekszik a Sipos György által meghatározott pedagógiai munkára építeni oly módon, hogy a csoport a magyar néptáncmozgalom fejlődésével lépést tudjon tartani. Ennek a szellemiségnek köszönhető az, hogy néprajzi gyűjtés, s a gyűjtött anyagok feldolgozása és színpadra állítása, népzenei CD-k elkészítése éppúgy az együttes tevékenységi körébe tartoznak, mint annak patronálása, hogy a műsorok az országos rendezvények, valamint a hazai és külföldi nemzetközi fesztiválok mellett eljussanak a környező kistelepülésekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában