Megyénkben nincs komoly fagykár a szőlőkben

Országszerte vizsgálják a szőlőrügyek állapotát a gazdák
Országszerte vizsgálják a szőlőrügyek állapotát a gazdák - © Fotó: ÉKN
Tokaj-Hegyalja – Egyelőre úgy tűnik, nem lesz kevesebb hegyaljai bor idén a fagyok miatt, mint tavaly volt.

Csak rügyfakadáskor derülhet ki, pontosan mennyi szőlő élte túl a januári tartós hideget, de az biztos, hogy az országban több helyen az idei szőlő mennyisége elmarad a tavalyitól. A károsodott gazdáknak akár két-három évnyi kieséssel kell számolniuk, tudatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

A Tokaji borvidéken nem okozott olyan nagy gondot a januári fagy, mint az ország más vidékein. Prácser Miklós

Kíváncsiak voltunk, megyénkben mi a helyzet, de a Tokaji borvidéken bizakodhatnak a gazdák.

– Nem olyan rossz a helyzet, a fagykár miatt vélhetően nem kell kevesebb termésre számítani Tokaj-hegyalján – mondta el lapunknak Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

20–30 százalék fagyott

A nagy fagyot követően mintákat vett a tarcali kutatóintézet és megvizsgálták a vesszőket, eszerint 20–30 százalékban sérültek a rügyek. Olyan szerencsére kevés esetben fordult elő, hogy a fő- és mellékrügyek is fagykárt szenvedtek volna, viszont ahol a főrügyekkel van gond, ott vagy nem lesz termés, vagy csak túl kis fürtöket tud a növény hozni.

– Ezt megfelelő metszéssel még lehet kompenzálni. Több virágos hajtást kell hagyni a vesszőkön és akkor nem lesz kevesebb a termés, mint tavaly volt. Persze azt még nem tudjuk, hogy alakul a további időjárás őszig – tette hozzá az elnök.

Mikor és hogyan védekezzenek

Készül még egy rügyboncolásos vizsgálat is Tokaj-hegyalján, amelynek során minden dűlőből vesznek mintát, és már nemcsak a fagykárt, hanem az atkafertőzést is vizsgálják, vagyis, hogy mennyi kórokozó telelt át. Így segítséget tudnak adni abban is, hogy mikor és hogyan védekezzenek a szőlőtulajdonosok ellenük.

Prácser Miklós azt is hozzátette: a leghidegebb a zárt és völgyekben fekvő területeken volt, ilyen azonban kevés van a Tokaji borvidéken, itt inkább a dombokon lévő dűlők a jellemzőek. Ezért nem okozott olyan nagy gondot a januári fagy itt, mint az ország más vidékein.

Hallotta?

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Szakmaközi Bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szőlőültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.

ÉM-HI