Megyénkben nem fenyegetik a bírókat

Az elmúlt másfél esztendőben nem volt ilyen ügy a térségünkben. Hazánkban viszont egyre több fenyegetést kapnak a bírók és a bíróságok. A statisztika szerint 2005-ben 57, 2006-ban 66 ilyen eset történt.

Tavaly több mint húsz alkalommal fenyegettek meg bírókat, köztük olyanokat, akik az őszi zavargásokkal összefüggő ügyekben jártak el.

Új módszer

Akadt olyan bíró, akinek akasztott embert ábrázoló képet küldtek. Előfordult az is, hogy egy szabálysértési eljárásban nemcsak a bírónőt, hanem lányait is gyilkossággal fenyegették meg. Molotov-koktélt is hajítottak már be az egyik bírósági épület ablakán.
Lomnici Zoltánfőbíró szerint a fenyegetések száma egyelőre nem magas, de az aggasztó, hogy egyre több van belőlük. Ősz óta ráadásul egy új módszert is bevetnek a bírók megfélemlítésére: az interneten jelennek meg olyan írások, amelyekkel őket gyalázzák, sőt nevük mellett címüket és telefonszámukat is közzéteszik – mondta. Itthon a 155 bírósági épület nagy részében nincsenek teremőrök, gyakran biztonsági őrök sem.

Csak általánosságban

Az interneten mi is látjuk, hogy időnként bírókat megfélemlíteni akaró kijelentések találhatók, sőt olykor azt is, hogy a nevük mellett feltüntetik a címüket és a telefonszámukat is – nyilatkozta lapunknak dr. Sisák Péter, a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Bíróság elnöke. Az őszi zavargások után a fővárosban növekedtek az ilyen események, szerencsére a mi megyénkre ez egyáltalán nem jellemző.Az elmúlt másfél évben nem volt ilyen ügy – jelentette ki dr. Sisák Péter. A beadványokban természetesen előfordulnak gyalázkodások, mocskolódó, korrupciót emlegető kitételek, de a fenyegetéseket nem konkrétan, csak általánosságban fogalmazzák meg.