Megyénkben is kevesebb a méh, a napraforgó közelében pusztulnak

Akt.:
Csak feltételezik, mi lehet a probléma ok
Csak feltételezik, mi lehet a probléma ok - © Fotó: AFP
Miskolc – Az egész országban probléma, hogy nagy számban pusztulnak a méhek, ami miatt a legyengült családok valószínűleg nem lesznek képesek annyi mézet termelni, mint a korábbi években.

Már tömegesen jelzik a méhészek a hivatalok felé és az interneten is, hogy nagy számban pusztulnak a méhek, amelynek az okát nem igen tudják, de a tapasztalatok alapján sokan a napraforgót, illetve annak vegyszerezését okolják.

Az egyedek kétharmada

Borsod-Abaúj-Zemplént sem kímélte a szokatlan méhpusztulás, szinte mindenhol vannak érintett méhészetek.

– Jelentős a kár a megyében, száznál több jelzés érkezett, miközben sokan nem is jelzik, hogy gondjuk van. Hatósági vizsgálat is indult, és a Nébih is vizsgálja az okokat, elsősorban a napraforgótermő megyékben – mondta megkeresésünkre Farkas János, a B.-A.-Z. Megyei Méhész Egyesület megyei szaktanácsadója.

A már korábban is sokat emlegetett napraforgó azért kerülhetett a vizsgálatok célkeresztjébe, mert a jelzések alapján mindenhol jelen volt a pusztulás közelében. Például az egyik évek óta gond nélkül működő méhészetben azután jelentkezett az elhullás, hogy a közelébe – korábban nem ültetett – napraforgót telepítettek. A vizsgálatok most arra keresik a választ, hogy összefüggésbe hozható-e a méhek pusztulásával a lombtrágyaként használt szer, vagy a neonikotinoid tartalmú csávázószer.

Az elhullás mértéke kapcsán a szaktanácsadó azt mondja, családok nem pusztultak el sehol, azt azonban még nem lehet megjósolni, mi lesz tavasszal, ugyanis sok esetben úgy legyengülnek, hogy talán a telelő egyedszámot sem tudják majd elérni. A legtöbb helyen 60-70 százalék körüli az elhullás, három fiók helyett egyet töltenek meg a méhek, de ennél kisebb mértékű esetek is vannak azért.

ÉM-HI


Hajdú-Bihar - Hajdú-Biharban Debrecen környékét és a Hajdúságot érinti leginkább a probléma. Megyénk méhészeinek mintegy öt százaléka számolt be 10-50 százalékos méhpusztulásról az elmúlt napokban, hetekben. Az állomány fogyatkozása időben a napraforgó virágzásához köthető – válaszolta a Napló ké...

A méhészek aggódva figyelik a méhállományukat, szerencsére nem mindenhol pusztulnak tömegesen a szorgos rovarok
Nyíregyháza - Egyelőre még csak kutatják az okát, hogy miért pusztulnak a méhek országszerte. Vizsgálódik az agrárminisztérium, a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), hogy miért hullanak el tömegesen a méhek. Ezt a problémát az elmúlt hetekben országosan több mint 1000 méhészet...