Megyénk lehet a csok nyertese

Cigánd is a falusi csok kedvezményezett települései között van
Cigánd is a falusi csok kedvezményezett települései között van - © Fotó: ÉM
Miskolc – Egyelőre csak találgatnak, hogy mely települések lehetnek az érintettek.

Egyre több részlet lát napvilágot az úgynevezett falusi csok program kapcsán. A Magyar Falu program részeként aposztrofálható, de a hétpontos családvédelmi akcióterv egyik elemeként meghirdetett változások tulajdonképpen a már évek óta érvényben lévő családi otthonteremtési kedvezmény jelentős kibővítését jelentik, amely azonban elsősorban a kistelepülésekre – egészen pontosan az 5000 fő alatti lélekszámúakra – koncentrálná, terelné a fiatalok otthonteremtési, lakásvásárlási törekvését.

Jelentősen nő az összeg

A csok jelenleg három gyerek megléte – vagy vállalása – esetén új lakás vásárlását vagy építését preferálta elsősorban. Ebben az esetben 10 milliós, vissza nem térítendő támogatást és 10, illetve 15 millió forintos kamattámogatott hitelt kaphatnak a családok. Ha használt lakást szeretnének vásárolni, akkor már jelentősen csökken a támogatási összeg: 1 gyereknél 600 000, 2 esetén 1 430 000, 3-nál 2 200 000, míg 4 esetén 2 750 000 forint. A tervek szerint ez változna úgy, hogy 1-nél maradna 600 000, viszont 2-nél 2 600 000-re emelkedik, 3 és afeletti gyerekszám esetén pedig itt is a 10 milliós összeg vehető majd igénybe. Ehhez jön a támogatott hitel, és a használt lakás esetén korábban megszabott 35 milliós felső határt is eltörlik.

Több mint 2000 települést érint a falusi családi otthonteremtési támogatás – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs közölte: a tervek szerint a falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást.

Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mintha újat vesznek – közölte Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár példaként említette, hogy ha egy családban két gyermeket nevelnek vagy vállalnak, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni bármilyen lakást vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok mellé.

Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor – fűzte hozzá.

A részletek kapcsán aztán Varga Mihály pénzügyminiszter pontosított még egy tomajmonostori eseményen. A falusi csok kapcsán kijelentette: az otthonhoz jutási kedvezmény az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

Ahol nem

A közzétett feltételek alapján több portál is kigyűjtötte azoknak a településeknek az országos listáját, amelyek érintettek lehetnek. Igaz, hangsúlyozzák: az adatok tájékoztató jellegűek. A hivatalos településlistát a falusi csokról szóló rendeletben hirdetik ki. A későbbiekben tehát még változhat a támogatott települések köre. A listára tekintve azért látszanak érdekességek. Bár nincs megyei bontásban, csak ábécésorrendben, egyben az országos, az így is látható, hogy megyénk alaposan felülreprezentálja magát a Pest megyei vagy dunántúli megyékhez képest, ami nem meglepő, hiszen tudottan csökkennek a települések lélekszámai Borsodban. Még olyan városok is rajta vannak, mint Abaújszántó vagy Cigánd. Ennél meglepőbbek azok a települések, amelyek nem szerepelnek, így kies(het)nek a támogatásból. Ilyen a Miskolc vonzáskörzetében lévő dinamikusan fejlődő települések, mint Arnót, Kistokaj vagy Mályi. De olyan települések sem esnek bele a kritériumba, ahol ugyan nagy a szegénység, de gyarapodó a lakosságszám. Mint például a megye és az ország egyik legdinamikusabban növekvő lélekszámát magáénak tudható Szendrőlád, ahol a legmagasabb összeget nyerték el szegregációfelszámolásra.

Horváth Imre