Megyénk kapja a legtöbb mobil gátat

Akt.:
Az elméleti felkészítésen
Az elméleti felkészítésen - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc, Aszaló – Újabb eszköz áll a védekezők rendelkezésére az árvizek megfékezésére.

Helyi katasztrófavédelmi szakemberek számára tartottak kedden mobilgát-rendszer használatára történő elméleti és gyakorlati felkészítést az aszalói polgármesteri hivatalban.

Könnyen megépíthető

Mint elhangzott, Borsod-Abaúj-Zemplén megye – természeti helyzeténél fogva – az árvíz szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb terület. Éppen ezért az árvizek elleni védelem is kiemelt figyelmet kap. Az elmúlt fél évtizedben folyóink mentén, a legkockázatosabb területeken megépültek az új gátak. Ezek kiegészítője lehet a tegnap bemutatott mobilgát-rendszer.

A bemutatott mobil gát speciális flexibilis műanyagból készült vagy vízzel megtölthető rendszer. A mobil gát sikeresen alkalmazható árvízvédelemben, mely során a meglévő gát megemelésével koronaként szolgál.

Mobil gát építése rendkívül egyszerű, mivel nagyon könnyű, egyszerűen mozgatható, gyorsan telepíthető és újra elbontható. Ha a mobil gátba vizet szivattyúznak a folyóból, akkor a víz tömegével védekeznek az árvíz ellen. Továbbá igazi előny, hogy kis helyen tárolható és egyszerűen szállítható.

A mobil gátnak két formája van. A cső formájú gátakat egymás mögé helyezve akár több száz méter hosszú védelmi rendszer alakítható ki. A mobil gát másik formája a téglatest alakú árvízvédelmi modul, mely egymás mellé és egymásra rakva is funkcionál. Ezáltal formája és elhelyezése megegyezik a hagyományos homokzsákéval.

Mindkét mobil gát további előnye, hogy használat után a vizet kiengedve semmilyen hulladékot nem hagy maga után, semmivel nem terheli környezetét és újra felhasználható.

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s