Megyénk ismét sikeres évet tudhat maga után

Az együttműködési szerződések aláírása
Az együttműködési szerződések aláírása - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A kezdeményezés mára hagyománnyá lett: minden decemberben évzáró ünnepséget rendeznek a Megyeházán.

A hétköznapi este csütörtökön is igazi karácsonyi hangulattal telt, hiszen a nagyterem a megyéből hozott hatalmas karácsonyfával várta a vendégeket. A bevezető kis műsor pedig egész varázslatos volt, hiszen a gyerekek csengettyűkkel játszottak el egész komolyzenei műveket. A valóban karácsonyi koncert után a megyei önkormányzat alelnöke Bánné dr. Gál Boglárka beszélt először kiemelve két érdekes területét a megyei önkormányzati munkának.

Sikertörténetek

A szénbányászat és a megyei értéktár fejlesztése látszólag távol eső dolgok, de valójában a szénbányászat részint hagyománya megyénknek, és igazi érték is lehet, ha eredménnyel járnak azok a kutatások, amelyek az úgynevezett tiszta széntechnológia kidolgozásával újra hasznosíthatóvá tenné a megye mélyművelésű bányáinak kincsét. Ebben a kutatásban aktív részes a megye.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Az értéktár igazi sikertörténet: két tájegység és 55 település hozta létre értéktárait ezzel élenjáróvá téve megyénket az országban. A borsodi lakodalmas fonott kalácstól a Szeleta-barlangig az értékek tára ma már tekintélyes méretű és gazdagságú.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke sikeres évnek nevezte 2017-et, számos elnyert pályázat és elvégzett programalkotó munka eredményeként. Kiemelte, hogy a gazdasági folyamatok alakulása minden reményt megad arra, hogy ez a fejlődő tendencia fennmarad 2018-ban is, és folytatódhat a megye felzárkózása.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A foglakoztatási és gazdaságfejlesztési program elindításával az egész megyére kiterjedően képzési és foglalkoztatási programok megvalósítása történik a köz- és gazdasági szféra partnerségében, a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedésének segítésével. 2021-ig majd két és félmilliárd forint juthat erre.

Szemléletformálás

Ugyancsak kiemelte a Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítására benyújtott sikeres pályázatot. A szemléletformálás mellett a projekt fő célkitűzése Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése.

Az ünnepség együttműködési szerződések aláírásával zárult. Szirmabesenyő nagyközség Huszt városával lépett kapcsolatba, megyénk pedig Hargita megyével rakta le a hosszútávú együttműködést lehetővé tevő szerződéssel a jövő alapjait.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Az záró aktus részeként népművészeket tüntetett ki a megyei közgyűlés elnöke.

– ÉM –