Megyei közgyűlés – Idén lesz gazdája a „visszahulló forrásnak”

Bánné dr. Gál Boglárka alelnök, Török Dezső elnök és dr. Kovács János főjegyző tartotta a tájékoztatót
Bánné dr. Gál Boglárka alelnök, Török Dezső elnök és dr. Kovács János főjegyző tartotta a tájékoztatót - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat idei feladatai volt a témája az évnyitónak.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nemcsak beszélünk róla, hanem tehetünk is Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági–társadalmi felemelkedéséért” – fogalmazott évnyitó sajtótájékoztatóján Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Emlékeztetett, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 93 milliárd forint áll megyénk rendelkezésére. A szakminisztérium összesítése szerint tavaly 56 milliárd forint támogatási értékben született döntés.

„A szerződéskötések megtörténtek, rövidesen indulnak a közbeszerzések – fogalmazott az elnök. – Megyénk 358 településéből eddig 134 nyert legalább egy pályázattal, remélhetően ez a szám tovább növekedik…”

„Az irányító hatóság értesítése szerint a múlt héten a második körös pályázatok esetén már mintegy 20,7 milliárd forint TOP-forrás talált gazdára” – jelentette be az elnök. Ezt követően megyénk tájegységeit sorra véve ismertette Sárospatak, Ózd és Encs eredményeit. Mint minden nagy volumenű pályázatnál, itt is várható „visszahulló” forrás, aminek 2018-ban gazdára kell találnia.

evindito-02-aj

Működik a paktum

A megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum előrehaladásáról is beszámolt Török Dezső. A partnerekkel szoros együttműködésben szolgáltatásokat biztosítanak a munkakeresőknek és a munkaadói oldal számára is. A projekt célja az elsődleges munkaerőpiacra visszavezetés, a munkaerőigény kielégítése.

ÉM-SZB