Megyei közgyűlés: Foglalkoztatási stratégiától környezetvédelmi programig

Akt.:
Munkában a megyei közgyűlés
Munkában a megyei közgyűlés - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A szakképzés átalakításában látják a foglalkoztatási gondok megoldását.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából életre hívta az egyszeri alkalommal adományozható Kossuth Zsuzsanna Emlékplakett kitüntetést.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A kitüntetést azok a megyében dolgozó ápolók érdemelhették ki, akik a betegek ellátása és a gyógyítás területén végzett magas színvonalú tevékenységükkel hosszú éveken keresztül eredményesen szolgálták a megye lakosságát. A közgyűlés döntése értelmében az emlékév alkalmából tízen érdemelték ki a Kossuth Zsuzsanna Emlékplakettet, amelyet a júliusi közgyűlési ülésen vehettek át.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Az akkori átadón nem tudott részt venni a tiszaújvárosi okleveles ápoló, Frónáné Balla Éva, így ő a csütörtöki közgyűlési ülés nyitányaként kapta meg Török Dezső elnöktől és Bánné dr. Gál Boglárka alelnöktől az őt megillető Kossuth Zsuzsanna Emlékplakettet.

A megye jövője a tét

A közgyűlés két fontos – a megye jövőjét nagyban meghatározó – dokumentumról is tárgyalt, a megyei foglalkoztatási stratégiáról és a környezetvédelmi program előkészítéséről.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Az látható, hogy a foglalkoztatási stratégia nagy hangsúlyt helyez a szakképzés megfelelő irányba terelésére, mert ezzel lehetne olyan helyzetet elérni, hogy az itt élők itt juthassanak munkához. Ez mind számukra, mind az itt működő vállalkozások számára üdvös megoldás lenne.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A stratégia megállapításai szerint a szakképzés kibocsátása az elmúlt évek jelentős változásai ellenére még mindig nem megfelelő a vállalkozások szemszögéből. A leginkább felkapott informatikai terület mellett más középfokú szakmák esetében is jelentős munkaerőhiány alakult ki. Ilyen többek között a vendéglátás és az egyéb lakossági szolgáltatások. Ez nem feltétlenül a szakképzési kibocsátás struktúrája miatt alakult így, hanem a nyugati országokban szerezhető jelentős bérelőny következtében külföldön munkát vállalók száma, illetve az utánpótlás hiányának együttes következményeként. Ezen a helyzeten szükséges – mások mellett – változtatni a megye fejlődése érdekében is.

ÉM-SZB