Megyei közgyűlés – Döntöttek: jön a leépítés

Miskolc – Lesz elbocsátás, új kitüntetés, és eldőlt a Mecénás Pályázat sorsa is.

Több fontos kérdésben is döntést hozott a megyei közgyűlés a nyári szünet előtti utolsó, csütörtöki ülésén. A legnagyobb érdeklődést az az előterjesztés övezte, mely az oktatási rendszer átalakítása miatti felesleges létszám leépítéséhez szükséges állami forrás igényléséről szól. A meghozott döntés értelmében a megyei fenntartású intézményekben 121 munkavállaló állása szűnik meg. A közgyűlés ezenkívül átalakította az általa adományozható díjak és kitüntetések rendszerét. Döntöttek a képviselők a Mecénás – civil, kulturális, sport – Pályázat alapítványi támogatásáról is. Mengyi Roland, a körgyűlés elnökének javaslatára változtattak az előterjesztésben foglaltakon. Így a szerencsi Zemplén a Csángókért Alapítvány 300 ezer forint támogatáshoz jut, a Sárospatak ART ÉRT Alapítvány viszont nem kap pénzt a Mecénás Pályázatból. A közgyűlés döntött arról is, hogy átmenetileg szünetelteti a szikszói kórház nőgyógyászati mozgó szakorvosi szolgálatát és a föl-orr-gégészeti szakrendelést. A képviselők döntése alapján a megyei önkormányzat másodszor is benyújtja önhikis-pályázatát. 

Mégsem kell minden pedagógus

A csökkenő gyermeklétszám és a takarékos gazdálkodás miatt szűnnek meg a munkahelyek.  Az áprilisi 95 munkavállaló után újabb 121-nek szűnik meg a munkaviszonya megyei fenntartású intézményekben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén ugyanis úgy döntött, támogatást igényel az oktatási rendszerének átszervezése miatti leépítés költségeinek finanszírozására. A döntés tulajdonképpen azt jelenti, hogy az oktatási  ágazatban 92, a szociális ágazatban pedig további 29 dolgozónak mondanak fel, ami az önkormányzat számára 171 millió 167 ezer forint megtakarítást jelent 2012-től.121 család. A közgyűlési ülésen ehhez a napirendi ponthoz szólt hozzá a legtöbb képviselő. Hoczáné Frankó Anna (Jobbik) arra hívta föl a figyelmet, hogy mára 200 fölé emelkedett azon munkavállalók száma, akiknek a munkaviszonyát a közgyűlés egy tollvonással megszünteti. Emlékeztetett, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének küldött levelében a közgyűlés vezetői azt írták, a munkavállalókra az oktatási intézmények összevonása, illetve megszüntetése után is szükség lesz. Lukács András (MSZP) úgy fogalmazott, aggódik a kormányprogram végrehajtásáért. Az ugyanis munkahelyteremtésről szól és nem munkahelyek megszüntetéséről. A mostani döntés 121 ember, vagyis 121 család életét teszi majd nehezebbé, vélekedett.

Kevesebb a diák

Az elmúlt 8 év felelőtlen gazdálkodásának a következményei a mostani összevonások és leépítések, érvelt Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Török Dezső (Fidesz-KDNP) frakcióvezető pedig számokkal bizonyította ezt. 2002-ben 609 millió forint volt a megyei önkormányzat hiánya, 2006-ra, amikor az MSZP-s vezetés újra átadta a stafétabotot a Fidesznek, az összeg 2,1 milliárd forintra növekedett. A felvetésekre Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke válaszolt. Mint fogalmazott, a diákok száma megyeszerte csökken, ezért nem lehet változatlan formában fenntartani a jelenlegi oktatási rendszert. Hozzátette: a változtatásokat az is indokolja, hogy a szakképzési rendszer teljes átalakulás előtt áll. A közgyűlés elnöke, Mengyi Roland pedig azt hangsúlyozta, a Fidesznek is az a célja, hogy megtartsa a munkahelyeket, de ha az önkormányzat nem folytat takarékos gazdálkodást, több ezer ember állása kerülhet veszélybe.

ÉM-HE

Fontosabb döntések

 – A közgyűlés döntött a megyei önkormányzat Ellátó Szervezete magasabb vezetőjének átmeneti megbízásáról,

– a megyei önkormányzat kitüntetéseinek és kitüntető díjainak  alapításáról, az adományozás rendjéről,

– pályázat benyújtásáról a megyei önkormányzat által fenntartott intézményekben biztosított, a feladatellátás racionálisabb megszervezése folytán felszabaduló létszám miatti jogszabályi kötelezettségek teljesítéséhez,

– az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2011. évi támogatására vonatkozó igény benyújtásáról, 

– a megyei önkormányzat fenntartásában lévő intézmények dolgozóinak lakáscélútámogatásáról szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről,

– az élelmezési nyersanyagnormákról,

– a Mecénás – civil, kulturális, sport – Pályázat alapítványi támogatásánakodaítéléséről,

– a megyei kórház és a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ által csontsűrűségmérés feladatellátásra megkötött szerződés felbontásáról,- a megyei kórház szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházi telephelyén működő nőgyógyászati mozgó szakorvosi szolgálatnak és a fül-orr-gégészeti szakrendelés 18 szakorvosi órájának átmeneti szüneteltetéséről.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .