Friss hírek

2010.04.21. 10:56

VULKÁNI HAMU - Várhatóan ma nem lesz szükség a légtér korlátozására

<p>Az elõrejelzések alapján a magyar légtérben a vulkáni hamu koncentrációja továbbra sem éri el a magas kockázatú minõsítést, ezért újabb forgalmi korlátozásra szerdán várhatóan nem lesz szükség - közölte reggel a HungaroControl Zrt. A meteorológiai adatok szerint a magyar légtérben 6 ezer méter alatt van hamu, efölött nincs, a szennyezés mértéke azonban nem ismert. Az elõrejelzés szerint este nyolc óráig a hatezres magasságig továbbra is lesz hamu, valószínûleg jelentõsen felhígult állapotban. Ha a vulkáni mûködés legalább az elmúlt napokban tapasztalt intenzitással folytatódik, akkor a térség felett késõbb is lehet komolyabb hamukoncentrációval számolni - mondták el a szokásos reggeli sajtótájékoztatón a HC és a meteorológia illetékesei.</p>

Magyarország a következõ napokban sem kerülhet a hamu koncentrációja szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Mindezek alapján a meteorológiai elõrejelzés szerint valószínûleg nem lesz szükség repülési korlátozásra.

Szerda reggel a Gyõr-Moson-Sopron megye-Mohácsi sziget vonaltól keletre lehet hamu 6 ezer méter magasság alatt, a prognózis szerint ez 6-7 óra alatt elhagyja az országot - mondta el Bozó János. Jelenleg észak-nyugati áramlás tapasztalható, ami nem kedvezõ, mert Izland irányából "hoz valamit a szél" - fogalmazott a meteorológus.

Az izlandi vulkán mûködése kevésbé intenzív, ha ez nem fordul meg, akkor változatlanul nem megy 6 ezer méter fölé a hamu - mondta Bozó János. A modellezés alapján szerdán este és éjszaka sem várható hamu érkezése.
Az OMSZ-ben számítógépes áramlási modellezést végeztek arról, hogy milyen magasságban és mikorra érhet ide hamu az izlandi kilövellés után. Eszerint a szerdán hajnali 5-kor elinduló hamu csütörtök reggel-délelõtt elérheti Magyarországot. Ami viszont napközben kel útra, azt a széljárás Nyugat-Európa irányába tereli. A péntek éjfélkor startoló hamu másnap este, a szombat nulla órakor induló pedig vasárnap reggel érhet el hozzánk.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a mérések nem támasztják alá, hogy a vulkáni hamu jelentõsen emelte volna a légszennyezettséget. Sem a szálló por koncentrációjában, sem az allergiás reakciókban nem mutatható ki a hamu mint ok, és a következõ napokban sem kell számítani a kockázat növekedésére.

Lassan növekedhet a magyar légtér forgalma a korlátozás feloldásának fennmaradásával. Kedden a szokásos napi repülési mennyiség 40 százaléka volt: 153 le- és felszállás, 545 átrepülés. Szerdán a forgalom 50 százalékra emelkedhet - mondta Fehér Imre, a HC szóvivõje.

Az illetékesek úgy döntöttek, hogy péntekig fenntartják a napi reggeli értékelõ tájékoztatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!