Megyei könyvtárból kínai áruház?

A tavalyihoz képest idén negyvenkét millió forinttal kevesebbõl gazdálkodhatnak a megyei fenntartású kulturális intézmények Nógrádban – jelentette be Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke a könyvtári, múzeumi és levéltári dolgozóknak pénteken tartott összevont értekezleten.

Salgótarjánban már annak a lehetõsége is felmerült, hogy kínai áruk üzletévé alakítják a Balassi Bálint Megyei Könyvtár földszintjét. A termek kiürítését mindenestre már megkezdték, ezzel jelentõsen spórolhatnak a villany és a fûtésszámlán – erõsítette meg a könyvtár igazgatja, Molnár Éva. A Nógrád Megyei Levéltárban az elbocsátásokon túl ugyancsak a rezsin spórolnak, ott másfél milliót kell a dologi kiadásokból lefaragniuk, így a folyosókat nem, s a raktári helyiségeket is csak alig fûtik – közölte Tyekvicska Árpád levéltár-igazgató.

Becsó Zsolt a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: idei költségvetésükben 1,4 milliárd forint a mûködési hiány, amit hitelfelvétellel kompenzálnak. Minden intézményüknél megszorítások lesznek, például 59 dolgozót elbocsátanak. De így is az önkormányzat fennállása óta elõször már a mûködéshez is hitelfelvételre szorulnak. Az eladósodott önkormányzatnál a mûködési hiány a költségvetés 10%-át is meghaladja. Ennek oka, hogy az elmúlt három évben összesen másfél milliárd forinttal csökkent az állami támogatás mértéke, miközben a feladataik nem változtak: jelenleg is a megye legnagyobb foglalkoztatója.

A Nógrád Megyei Önkormányzat oktatási, szociális, illetve egészségügyi intézményeikben 2400 fõnek adnak munkát, s közvetlenül ötezer fõnek az ellátását biztosítják. A kormányzati megszorítások miatt a megyei önkormányzat idén 648 millió forinttól esik el – közölte Becsó Zsolt.