Magyarország

2010.07.16. 18:50

Panaszt tesznek a melegfelvonulás szervezői a rendőrök viselkedése miatt

<p>Szabotálni akarta a rendőrség a melegfelvonulást a szervezők szerint, ezért panaszt tesznek - hogy pontosan milyen formában, arról még jogi szakértőkkel tárgyalnak.</p>

A szervezők pénteki közleménye szerint csak azután biztosították megfelelően a felvonulásukat, hogy kitartottak eredeti, a rendőrséggel egyeztetett terveik mellett, melyeket a rendőrség a rendezvény előtt próbáltak megváltoztatni.

A szervezők szerint a Meleg Méltóság Menet hivatalos indulási időpontja előtt alig két órával a Hősök terén közölte a szervezőkkel a menetet biztosító rendőri vezető, hogy a korábbi megbeszéléssel ellentétben nem állítják fel a szervezők által kért kordonokat és beengedő kapukat. A helyszínre érkező Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány ezt úgy módosította, hogy akkor fogják felhúzni a kordonokat, ha fizikai veszély fenyegeti a felvonulókat. A rendőrség a jogszabályban előírt 10%-nál kétszer több rendezőt követelt a szervezőktől, illetve a nem kötelező egészségügyi biztosítást is számon kérték.

"Kifejezetten olyan érzésünk lett, mintha a rendőrség szabotálni akarná a felvonulást" - közölte Mocsonaki László, az Szivárvány Misszió Alapítvány kurátora. A rendőrök csak akkor teljesítették az lőzetesen megbeszélteket, mikor a szervezők kitartottak eredeti terveik mellett, így is bejutott négy ember, akik meg akarták akadályozni a rendezvényt. Steigler Sándor, az SZMA kuratóriumi elnöke szerint elvesztették a bizalmunkat a rendőrségben, szerinte minden, a rendőrökkel kötött megállapodást írásba kellett volna foglalni.

A szervezők szerint a felvonulás utáni Rainbow Party biztosításánál is hibáztak a rendőrök, mert az egyik rendezőt felszólították, hogy mutatkozzon be a bejönni kívánó szélsőségeseknek és személyesen közölje, hogy zártkörű rendezvényről van szó. Válaszul egyikük a résztvevők gázkamrában való elégetésével fenyegetett. "A rendőrség egy bank alkalmazottaitól is elvárná, hogy maguk beszéljenek a bankrablóval, vagy csak a melegeket teszik ki annak, hogy életveszélyes fenyegetéseket kelljen eltűrniük?" - kifogásolta Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa rendőri eljárást. A szervezők szerint egyébként aznap éjszaka két támadás is történ melegek ellen, megverték az egyik aktivistát is.

A rendezvény sorozat nyitónapján történteket is kifogásolják a szervezők. Aznap a rendőrök leszedették az egyik moziról a melegek mozgalmát jelképező szivárványos zászlót, egy támadót pedig, aki az egyik résztvevőt zaklatta, egy igazoltatás után elküldték.

A 15. Budapest Pride-ot, illetve a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány és a
Patent Jogvédő Egyesület panaszt tesz a fesztivál ideje alatt történt rendőri mulasztások és a rendőrség viselkedése miatt - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!