Megyei helyzetelemzés a kórházakról

Miskolc – A megye kórházainak jövője címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. A kórházreformban lezajlott egy fejezet, április 1-től az új ágyszám-finanszírozás szerint működnek a kórházak.

Az öt megyei fenntartású kórház közül három rendelkezett aktív ágyakkal, ebből a miniszteri határozat a Szent Ferenc és a II. Rákóczi Ferenc kórháznál  teljesen megszüntette a korábbi finanszírozást és a Megyei kórház nefrológiai aktív ágyait is kivonta ebből a körből.

Három hónap felkészülés

Dr. Ódor Ferenc elmondta: mindent megpróbáltak a tárgyalásokon, de nem sikerült jelentős áttörést elérni. A szikszói kórház esetében úgy tűnik önkormányzati segítséggel a belgyógyászati ágyak megmenthetőek – esetleges átcsoportosításokkal.

A Szent Ferenc kórház esetében könnyen lehet, hogy az átszervezés következtében mintegy 200 dolgozó elveszti munkahelyét.


Tekintettel arra, hogy a két városi kórház a reumatológia és tüdőgyógyászat vonatkozó minimum feltételeivel nem rendelkezik a fenntartók megállapodást kötöttek, hogy három hónapig az adott feladatokat a Szent Ferenc kórház látja el.