Friss hírek

2009.01.11. 19:19

SZMOGRIADÓ - A főváros megszüntetné a joghézagot a szmogrendeletben

<p>A Főpolgármesteri Hivatal a kormány segítségét kéri a KRESZ módosításához, jelenleg ugyanis a rendőrök nem büntethetik azt, aki az autósokra érvényes tiltalom ellenére gépkocsiba ül. Erről Demszky Gábor főpolgármester beszélt a fővárosi védelmi bizottság ülése után, vasárnap. A szankcionáláshoz kormányrendeletre van szükség, amely a legkorábban a hónap végére születhet meg Demszky Gábor szerint.</p>

A főpolgármester úgy fogalmazott, az első ízben elrendelt szmogriadó a 2008 őszén életbe lépett szmogrendelet főpróbája volt, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy korrigálni kell. A joghézagok kitöltésében a főváros a kormány segítségét kéri, jelenleg ugyanis nincs lehetőség szankcióra. Sem akkor, amikor egy-egy autós nem tartja be a tilalmat, sem pedig akkor, amikor egy város a felszólítás ellenére nem lépteti életbe a szmogriadót - derült ki a tájékoztatón. A főpolgármester szerint a jövőben azt is pontosítani kell, hogy kik lehetnek a kivételek az autósokat érintő korlátozás alól. Mint elmondta, 8 napon belül várja az érintett tárcák javaslatait a jogi bizonytalanságok kiküszöbölésére.

A rendelet szerint egyébként a páros napokon a páros rendszámú kocsikat, a páratlan napokon a páratlan rendszámúakat kell otthon hagyniuk a budapestieknek; ami alól csak az M0-ás autóút budapesti szakaszai jelentenek kivételt. Demszky Gábor hangsúlyozta: a parkolásért továbbra is mindenkinek fizetnie kell, és a tömegközlekedés szabályain sem kívánnak változtatni. A főpolgármester szerint a lakosság tájékoztatásán is van mit javítani; szeretné például, ha Budapest körzetében az autópályákon táblák jeleznék a jövőben a szmogriadó elrendelését, és a fővárosban is több figyelmet kell fordítani az autósok informálására - tette hozzá.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a szmogriadó miatt az elkövetkező napokban 50 százalékkal sűrűbben közlekedik a HÉV, illetve 20 százalékkal gyakrabban jár a metró és a villamos. A buszokból 10 százalékkal több közlekedik majd a tervek szerint, a taxisok pedig rendszámtól függetlenül közlekedhetnek majd. A főpolgármester azt javasolta továbbá, hogy a Ferihegyre tartó, illetve az agglomerációhoz tartozó autósok az M0-ás körgyűrűt használják a főváros tehermentesítése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!