Megyaszó „égiháború” után: már jobb a helyzet

Akt.:
Még 30 házon nincs tető a jégverte Megyaszón
Még 30 házon nincs tető a jégverte Megyaszón
Megyaszó – Újabb negyven jégverte háznak lesz új teteje, de még harmincat csak fólia takar. Ezúttal a Vöröskereszt nyújtott segítő kezet a kárt szenvedett megyaszói családoknak.

Újabb negyvennel csökken azon megyaszói házak száma, amelyeknek a tetőzete a júniusi nagy jégverésben semmisült meg teljesen vagy vált használhatatlanná. A Magyar Vöröskereszt adománya révén összesen 7313 négyzetméter, egyedi, méretre szabott acél trapézlemezt és hozzá való kiegészítőket osztottak szét tegnap a legnagyobb károkat elszenvedő családok között.

A Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének szakemberei az elmúlt hetekben minden rászoruló házát felmérték. Ez alapján kezdődhetett meg a tetőt borító lemezek méretre gyártása. Hajdú Istvánnétól, Megyaszó polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy még mintegy harminc kárt szenvedett épület vár új tetőre a településen.

megyaszo_voroskereszt_adomany_07

Még 30 házon nincs tető a jégverte Megyaszón

„Az ezerhatszázas években pusztított tűzvész óta nem érte akkora kár Megyaszót és az itt élőket, mint nyáron, június 21-én délután” – emlékezett vissza a valamennyi megyaszói emlékeibe beleégett napra Hajdú Istvánné, a település polgármestere.

Még a tél kezdete előtt megoldást kell találnunk.” Hajdú Istvánné

Ostrom után…

Elborzasztó számokat ismételt már sokadszor a polgármester asszony. A település 767 lakóingatlana közül 560-nak a tetőszerkezete elpusztult vagy megsérült valamilyen mértékben. Az önkormányzat igyekezett azonnal lépni és fóliát, tetőlécet és szöget szállíttatott ki, és emberi segítséget is adott, hogy mihamarabb átmeneti fedést kapjanak a kárlátott épületek. Azóta pedig arra fordítanak minden energiát, hogy még a tél beállta előtt igazi tető alatt legyen Megyaszó valamennyi családja.

„Aki tehette, azonnal hozzálátott a károk elhárításához. Akinek volt biztosítása, az haladéktalanul tudott új tetőt építtetni – magyarázta a település vezetője – Több mint 350 családnak azonban nincs biztosítása, számukra kellett megoldást találni…”

megyaszo_voroskereszt_adomany_06

Még a hideg beállta előtt

Mint lapunkban is olvashatták, nagyon sokan nyújtottak segítő kezet. Karitatív szervezetek sora jelent meg a faluban építési, tetőfedési anyagokkal és szaksegítséggel. „Mára oda jutottunk, hogy már csak harminc házon nincs tető. A hideg beállta előtt azonban ezt is meg kell oldanunk, mert nem lehet fűteni fóliával fedett épületeket.”

megyaszo_voroskereszt_adomany_04

A Vöröskereszt segített

A legfrissebb segítséget a Vöröskereszt nyújtotta. Hétfőn érkezett meg az a kamion a településre, amely 40 ház befedéséhez elegendő anyagot hozott a megyaszóiaknak 12 millió forint értékben. „A tragikus nap óta folyamatosan jelen vagyunk Megyaszón – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. – Szervezetünk közvetlenül az ítéletidő utáni napokban segédkezett a károk felmérésében és élelmiszercsomagokat is osztottunk. Most is jövünk újra. Szeptember utolsó hetében 183 család kap élelmiszer- és tisztítószercsomagot – ami 11 kilogramm tartós élelmiszert és 3.5 kilogramm takarítószert jelent – több mint 1 millió forint értékben.

A Metál-Sheet gyártotta

A negyven megyaszói épület befedésére elegendő összesen 7313 négyzetméter, egyedi méretre szabott trapézlemezt és hozzá való kiegészítőket, gerincelemeket és csavarokat a nagy tapasztalatokkal rendelkező debreceni Metál-Sheet Kft. gyártotta le és szállította el a településre.

– Szaniszló Bálint –


Segítségre várnak Megyaszón
Megyaszó - Még mindig az időjárással harcolnak Megyaszón. Június végén olyan vihar csapott le a borsodi falura, hogy alig maradt ép ház a településen. Lassan egy hónap telt el, de a legtöbb tetőt még mindig csak egy fólia védi. A sok eső miatt a házak folyamatosan beáznak. A helyreállítás lassan ...

img_5312
Megyaszó - Az Ökumenikus Segélyszervezet tetőfedő anyagot szállított a jégverte Megyaszóra. Csurka Jánosné házának tetején éppen munkások szorgoskodtak, szögelték a tetőlécet, amire majd a piros bádoglemezt rögzítik rá. Az egyik oldalon már látszik is a szépen pirosló új tető. Ez eddig rendben is...

megyaszo1
Megyaszó - Még napokig tarthat a károk felmérése a Borsod megyei Megyaszón. A falut szinte teljesen letarolta a szerdai vihar és jégeső. 700 házból, több mint 500 sérült meg, több épület lakhatatlanná vált. A településen sok az egyedül élő idős ember és a sokgyermekes család, ők saját erőből nem...

Papp Károly mutatta meg, mekkora károkat okozott a jégverés
Megyaszó - Félezernél több megya­szói ház sérült meg szerdán a jégverésben. Elkelne még a segítség. Mintha légitámadás érte volna Megyaszót, a település olyan kinézetet öltött pénteken, amikor megérkeztünk a faluba. Az igazságtól nem is áll messze az állítás, hiszen szerdán délután hatalmas jégzi...