Megvétózta az ukrán elnök az adóreform-törvényt

Beváltotta korábbi ígéretét az ukrán elnök kedden, és nem írta alá a vitatott adóreform-törvényt. Viktor Janukovics újságíróknak jelentette be a vétót, de nem közölt részleteket, hanem azonnal távozott, hogy elutazzon Kazahsztánba.

A narancsos forradalomnak nevezett 2004-es események óta Ukrajnában nem volt akkora megmozdulás, mint az adóreform elleni tiltakozás-sorozat. A törvénycsomag, amelynek elvileg január 1-én kellett volna hatályba lépnie, és csak az államfő aláírására várt, minimálisra csökkenti a kisvállalkozók azon kategóriáinak számát, amelyeket eddig megilletett az egyszerűsített adózás lehetősége, a maradék számára pedig 10-20-szoros adóemelést tartalmaz.

Két hete mindössze egy-kétszáz tiltakozó volt a 2004-es “narancsos forradalom” helyszínéül szolgáló Függetlenség téren, a múlt héten viszont már többezresre duzzadt az ország minden részéből érkezett tüntetők száma, és a tömeg egyre nőtt, miközben szaporodtak a téren felállított sátrak is.

A tüntetőkkel folytatott múlt szombati beszélgetés után az államfő már utalt a vétó lehetőségére. Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül a kijevi parlament elé a reformtörvény új változata. A kisvállalkozók szerint a reform őket sújtja, miközben kedvez a nagyvállalatoknak, amelyek közül több közel áll az államfő kormányon lévő Régiók Pártjához.

Februári megválasztása óta Janukovics többször azt állította, hogy elkötelezett az adórendszer megreformálásában. Az ukrán adórendszert a Világbank ez évi jelentése a 183 országot tartalmazó rangsorban alulról a harmadik helyre tette.