"Megvetendő, hogy az AIG vezetői üdülni mentek az állami támogatásból"

Dana Peronai fehér házi szóvivő szerdán felháborodásának adott hangot,miután a hírek szerint az AIG, a világ egyik vezető biztosítási és pénzügyi szolgáltatója több mint négyszázezer dollárt költött vezetőinek egyhetes üdültetésére Kaliforniában – alig egy héttel azután, hogy a céget 85 milliárd dolláros állami segéllyel megmentették az összeomlástól.

“Megértem, hogy miért vannak felháborodva az emberek. Én is felháborodtam. Ez igencsak megvetendő” – közölte a Fehér Ház szóvivője újságírókkal egy nappal azután, hogy Henry Waxman demokrata képviselő jelentette a luxuspihenést egy bizottsági meghallgatáson.

George Bush amerikai elnök az amerikai állampolgárok megsegítésére támogatta a hétszáz milliárd dolláros mentőcsomagot, nem a vezetők megsegítésére, és főleg nem a vezetők üdültetésére – közölte Perino.

Az AIG-nek nyújtott 85 milliárd dolláros mentőövről szeptember 16.-án döntöttek. Az összeomlástól megmentett cég vezetői ezek után szeptember 22.-től 30.-ig hatvan szobát foglaltak el az ország egyik exkluzív fürdőszállójának számító kaliforniai St. Regis-ben, 440 ezer dollárt költve el a vezetők szórakoztatására.

Az adófizetők pénzéből megmentett cég közel kétszázezer dollárt költött szobafoglalásra, több mint 23 ezer dollárt a fürdőlehetőségekre, nyolcezer dollárt a háromszáz négyzetméteres elnöki lakosztály bérlésére, és hétezer dollárt golfozásra. Az ételszámla meghaladta 150 ezer dollárt, míg a szálló szépségszalonjában majdnem 1500 dollárt hagyott ott az AIG.