2009.02.10. 20:40
Miskolci kocsonya a Gundel asztalán
<p>Kilenc év után azt hittük immár<br /> mindent tudunk a miskolci kocsonyáról, a<br /> több száz éves legendáról<br /> a majd évtizedes múltra visszatekintő<br /> fesztiválok résztvevőiként.</p>
Rózsa Edit
fesztiváligazgató keddi a
budapesti Gundel Étteremben tartott
sajtótájékoztatón
még sok olyan megőrzésre
érdemes tudnivalóval állt
elő, melynek ismeretében a
résztvevők tovább
bővíthették ebbéli
ismereteiket. A rendezvény ugyanis már
régen többről szól egy
egyszerű vendégcsalogató
gasztronómiai bemutatóra
épített szíves
vendégfogadásnál.
Csak kísérletet tehetünk arra, hogy
kifejezhető-e mindez csupán a
számokkal?
Rózsa Edit
fesztiváligazgató kedden a
budapesti Gundel Étteremben tartott
tájékoztatóján elmondta,
hogy idén február 20-tól –
immár kilencedik alkalommal – több
mint 53 000 négyzetméteren, több
mint 20 helyszínen, három
szabadtéri színpadon és
számos egyéb helyen, közel 70
koncerten 534 fellépő és
előadó
közreműködésével valamint
150 kiemelkedő minősítésű
árus és vendéglátós
minőségi kínálatával,
több mint 10 féle kocsonyával
várják a vendégeket. Az
érdeklődés olyan nagy, hogy az
ország távoli megyéiből,
és a külföldről
érkezőket összesen tizenkét
nyelven beszélő száz miskolci fiatal
önkéntes segíti a helyszínek
és a programok közötti
eligazodásban. Elhangzott, hogy tavaly
már csaknem 200 ezer látogatója
volt a háromnapos fesztiválnak.
Az idei kocsonyafesztivált
ajánlják azoknak is, akik így
szeretnék átélni a korabeli
vásárok és a jó
hangulatú találkozások
élményeit, akik társaságra,
közösségi élményekre,
felejthetetlen családi programokra
vágynak. A 2009. február 20-22.
közötti kocsonya ünnep a finom
ételeken kívül a színes
programokról és az
évszázadok óta ismert
híres, mondhatni legendás miskolci
vendégszeretetről szól,
melyről bőségesen találunk
utalásokat a honi irodalomban is. Ilyet
ígért Fedor Vilmos
országgyűlési képviselő
Miskolc alpolgármestere is, aki az
idén nyolcszáz éves
település figyelmet érdemlő
múltjára, történelmi,
kulturális értékeire hívta
fel a tájékoztatón
résztvevők figyelmét, kiemelve, hogy
az utóbbi idők jelentős
arculatváltásról több
külföldi mértékadó lap
is elismeréssel ír. Ez az nagy
múltú, megújult város egyre
többeket vonz.
A Gundel Étteremben tartott
rendezvény rangját jelzi, hogy ebből
az alkalomból adták át a 2008.
évi Rozmaring díjakat köztük a
miskolci Kortyolda vendégfogadói
munkája elismeréseként. Ehhez
kapcsolódva Róna
Iván a Magyar Turizmus Zrt.
vezérigazgatója a verseny
kiszélesedésének
fontosságát emelte ki.
Részletező ismertetésben hangzottak
el azok programok, melyek ebben az évben
várják majd a vendégeket
Miskolcon és a megyében, hogy
csak néhányat említsünk,
időrendben a Zsóry
strandfesztivál, a
diósgyőri Vár a múlt
rendezvényei, a nyári Bartók
Operafesztivál. Mindezek élén
idény nyitóként most a kilencedik
Több mint legenda
Kocsonyafesztivál gazdag
gasztronómiai és kulturális
eseményét kínálja a
nyolcszáz éves város.
Extrém kocsonyális a
Miskolcon
Kocsonyafesztivál
program a 2009-es
Kocsonyafesztiválon