Megvédte a magyar adópolitikát az osztrák pénzügyminiszter

Bécs, 2012. október 19., péntek (MTI/Reuters/Dow Jones) – Megvédte a magyar kormánynak a bankadó fenntartására, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték kulcsának megduplázásra vonatkozó döntését Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter egy pénteki befektetői fórumon Bécsben.

Fekter kijelentette, hogy “nem helyénvaló Magyarországot ostorozni”, és egyben “érdekesnek” nevezte a magyar adópolitikát.

A pénzügyminiszter elmondta: idővel elválik, hogy a Magyarországon alkalmazott modell, amely alacsony jövedelemadót és magas pénzügyi tranzakciós adókat alkalmaz, inkább vonzani fogja vagy elriasztja a befektetőket.

Fekter azt követően beszélt, hogy osztrák banki vezetők az eseményen árulással vádolták a magyar kormányt, amiért az visszatáncolt korábbi ígéretétől, hogy megfelezi 2013-tól a banki különadót.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Bécsben találkozott az osztrák és bajor pénzügyminiszterrel, ahol jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót.

Matolcsy György szerdán jelentette be a kormány döntését, hogy – 367 milliárd forintos költségvetési kiigazítási programjának keretében – mégsem felezik meg 2013-ban a bankokra kivetett különadót és megduplázza, két ezrelékre emelik a tranzakciós illeték kulcsát. Decemberben a kormány a Bankszövetséggel kötött megállapodásban még a bankadó fokozatos csökkentésére tett ígéretet, míg Orbán Viktor miniszterelnök egy nyári bécsi hivatalos látogatáson úgy fogalmazott, hogy elképzelhető, hogy a különadót teljes egészében kivezetik 2013-ban.

A nemzetgazdasági miniszter szerdán a pótlólagos intézkedéseket azzal magyarázta, hogy a két héttel korában bejelentett 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot nem találta elégségesnek az Európai Bizottság a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány jövő évi teljesítéséhez. Matolcsy György akkor elmondta, hogy – bár nem ért egyet az unió értékelésével – a kormánynak elszánt törekvése, hogy Magyarország lekerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása jelentette “szégyenpadról”, és elkerülje több mint ezermilliárd forintnyi kohéziós támogatás megvonását.

– MTI –